Nå kommer ladenettverket for elbil i Troms og Finnmark

lade elbil

Varanger KraftEntreprenør og Repvåg Kraftlag skal bygge ut i alt 18 ladesteder for hurtiglading av elbil i Troms og Finnmark.

– Sammen med de syv ladestedene vi ga Alta Kraftlag støtte til før påske, danner dette et grunnleggende ladetilbud i en landsdel som frem til nå har manglet dette. Vi er veldig glade for at kraftlagene i regionen har gått sammen for å realisere denne ambisjonen. Nå blir det langt mer attraktivt å være elbilist i Nord-Norge, sier markedssjef Astrid Lilliestråle i Enova.

Repvåg Kraftlag skal etablere ladesteder i Honningsvåg, Skaidi, Olderfjord, Lakselv, Karasjok, Hammerfest og Havøysund, mens Varanger KraftEntreprenør står for utbyggingen i Hesseng, Varangerbotn, Tana Bru, Vadsø, Vardø, Roavvegieddi (Utsjok), Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Kjøllefjord og Ifjord. Investeringsstøtten fra Enova er på i overkant av 48 millioner kroner til sammen.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

Hvert ladested får én lader på minimum 150 kW, én på 50 kW og to ladere på 22 kW. Kabler dimensjoneres for oppgradering til 300 kW på sikt.

– Norge er verdensledende på elbiler, og vi ligger godt an til å nå målet vårt om at alle nye personbiler skal være nullutslippsbiler innen 2025. Dessverre har vi ligget etter i Troms og Finnmark fylke på grunn av manglende lademuligheter. Jeg har vært opptatt av at vi skal ha støtteordninger som legger til rette for miljøvennlig transport også i nord, og er veldig glad for den støtten Enova deler ut i dag. Nå blir det enklere å kjøre elektrisk også i Troms og Finnmark, og det vil føles tryggere for mange å investere i en elbil, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

– Våre ingeniører har lagt mye arbeid i prosjektsøknaden og vi er svært glade for tilsagnet fra Enova. Nå ser vi frem til å levere fremtidsrettet infrastruktur for elbiler helt lengst nordøst i landet sammen med lokale samarbeidspartnere, sier daglig leder Arnfinn Mentyjervi i Varanger KraftEntreprenør.

– For Repvåg Kraftlag SA er det viktig å kunne få ta del i dette samfunnsansvaret, og vi er stolte over å ha fått på plass et lokalt samarbeid som tar ansvar for å få dette ladenettverket realisert. Vi samarbeider med Luostejok Kraftlag SA og Hammerfest Energi AS om utbyggingen med Eli Nilsen i Repvåg Kraftlag som prosjektleder, mens Ishavskraft skal stå som operatør av hurtigladerne. Målsettingen vi jobber etter er å få disse laderne på plass i løpet av året, sier elverkssjef Oddbjørn Samuelsen i Repvåg Kraftlag SA.

Les også:  Nye forslag om krav til sikkerhet og beredskap i offentlige anskaffelser

– Ishavskraft skal sørge for at ladestasjonene tilbyr fornybar energi fra nordnorske kraftverk, og vi er svært glade for at kraftselskapene har invitert oss med. Sammen bidrar vi til arbeidet mot et mer fornybart og fullelektrisk Norge, sier adm.dir. Stig A. Hanssen i Ishavskraft.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.