YS’ likestillingspris for 2022 til Lise Klaveness

ys

– Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, har i alle år vært en svært tydelig og kompetent stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, skeives rettigheter, menneskerettigheter og demokrati. Dette nådde sitt foreløpige høydepunkt da hun talte FIFA-kongressen midt i mot, sier Hans-Erik Skjæggerud, 1. nestleder i YS og juryleder for YS’ likestillingspris.

– Klaveness har vært en pådriver for likestilling innen fotballsporten i mange år. Hun har stått på for at jenter som spiller fotball skal ha samme muligheter og ressurser som gutter. YS’ likestillingspris for 2022 tildeles Lise Klaveness både som en anerkjennelse for alt hun har fått til frem til nå, og som en oppmuntring til å fortsette arbeidet med å styrke jentefotballen og øke likestilling og inkludering i verdens mest populære idrett, sier Skjæggerud.

Klaveness var den første kvinnen som jobbet som ekspertkommentator i fotball for NRK. Her kommenterte hun blant annet fotball-VM for menn i 2018. Samme år tok hun over som direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund. Tidligere i år ble hun valgt som forbundets første kvinnelige president. Klaveness har dermed vært et viktig forbilde over tid, og i flere forskjellige posisjoner.

Les også:  Sensasjonelt av Isabel Freese i EM i dressurridning

Under FIFA-kongressen formidlet Lise Klaveness tre krav: Det skal ikke være rom for arbeidsgivere som ikke sikrer frihet og trygge arbeidsvilkår for arbeidstakerne. Det skal ikke være rom for fotballedere som ikke kan være vertskap for kvinnenes mesterskap. Og det skal ikke være rom for arrangører som ikke kan garantere for tryggheten til skeive fotballfans.

– Fotballforbundet arbeider for å rekruttere flere kvinner som trenere og ledere. Samtidig ser vi at ansettelsen av ny landslagssjef for kvinner medførte diskusjoner rundt store lønnsforskjeller. Klaveness bidro til at kvinnenes landslagssjef fra nå av tjener det samme som presidenten, selv om det fortsatt er lang vei opp til det landslagssjefen for mennene tjener, påpeker han.

Les også:  Sensasjonelt av Isabel Freese i EM i dressurridning

– YS’ likestillingspris er en stor anerkjennelse og ære. Ikke bare for meg, men for norsk fotball. Jeg opplever at norsk fotball har tatt viktige og nødvendige steg mot å gi jenter og kvinner like muligheter til å følge sine drømmer i fotballen, enten det er som spillere eller i andre roller. Og enda viktigere; jeg opplever at hele organisasjonen, altså klubbene rundt om i vårt langstrakte land, deler en felles ambisjon om at vi skal bli enda bedre på alle måleparametre. Det er ikke slik at Norges Fotballforbund kan styre markedskreftene, men vi kan ta aktive grep for å styrke innsatsen for å rekruttere flere kvinnelige spillere, trenere, ledere og dommere, sier Lise Klaveness.

Les også:  Sensasjonelt av Isabel Freese i EM i dressurridning

– Det er gledelig å se at den kommersielle verdien, både for landslagsfotballen og toppfotballen på kvinnesiden, har økt og at flere og flere tradisjonelle herreklubber nå satser for fullt på kvinnesiden. Flere piler peker i riktig retning, men vi er langt fra i mål. Sammen med våre nordiske venner har vi søkt om å få arrangere EM for kvinner i 2025. Får vi tildelt mesterskapet, blir det en stor vitamininnsprøytning for hele organisasjon i arbeidet med å styrke pyramiden på kvinnesiden, fra de aller yngste og opp til flaggskipet vårt, mener presidenten i Norges Fotballforbund.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.