Vindkraftplanen: NHO Reiseliv bekymret for naturtap

nho reiseliv

Satsingen på fornybar energi må skje med minst mulig tap av norsk natur, mener NHO Reiseliv.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) presenterte mandag sitt forslag til en nasjonal ramme for vindkraft på land. 13 områder i Norge er av NVE pekt ut som spesielt egnet for vindkraftutbygging. Områdene ligger i alle fylker utenom Oppland, Troms og Akershus.

NHO Reiseliv mener etableringen av en nasjonal ramme er bra for helhetlig planlegging, men at vindkraftplanen må bidra til å ivareta naturområder som har stor betydning for reiselivsnæringen, fastboende og besøkende.

– Naturbasert reiseliv har hatt en mangedobling de senere årene og representerer tusenvis av arbeidsplasser. Vi er bekymret om det viser seg at mye natur kan gå tapt i områder som allerede er viktige, eller som kan ha en fremtidig viktig betydning for norsk reiseliv, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

NVEs forslag til vindkraftplan sendes nå på høring.

– Nå må vi se nærmere på alle de foreslåtte områdene sammen med våre medlemsbedrifter, men det fremstår allerede nå tydelig for meg at reiselivet vil bli berørt om nærområdene til nasjonale klenodier som Nordkapp og Sognefjorden skulle bli preget av vindmøller, slik som NVE her foreslår, sier Habberstad.

– Vi forventer stort engasjement mange steder, og vi mener det blir svært viktig at lokale interesser blir lyttet til og tillagt større vekt enn i dagens konsesjonsprosesser, sier kommunikasjonsdirektøren.

NHO Reiseliv har et langsiktig perspektiv: Norge skal befeste sin posisjon som en av verdens fremste destinasjoner for bærekraftige natur- og kulturopplevelser.

– Villmarkspreget natur er mangelvare, og derfor er det vår jobb å sikre at mest mulig av norsk natur forblir like vakker, spektakulær og levedyktig, slik at den kan nytes av fremtidige generasjoner fastboende og besøkende, sier Habberstad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.