Vind og nysnø gir betydelig skredfare inn mot helgen i Nordland

nve skredfare

Har du vinterferier eller skal du bare til fjells for helgen? På Svalbard, i deler av Troms, i Nordland og på Nordvestlandet venter vi betydelig skredfare og fare for naturlig utløste skred. Vind og nysnø har skylden for det.

På Nordvestlandet, i Nordland og i deler av Troms venter vi betydelig snøskredfare inn mot helgen.

– Der det kommer mest snø venter vi at det kan løsne skred av seg selv som følge av de store snømengdene og den sterke vinden, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Emma Julseth Barfod.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Høyt til fjells i Lyngen, Indre-Troms og Nord-Troms må du også være obs på at det kan være mulig å løse ut skred i gammel fokksnø ettersom denne noen steder kan ligge på vedvarende svake lag av kantkorn.

Selv om de store snømengdene uteblir i resten av Sør-Norge, er det likevel skumle forhold i flere regioner. Det har vært klarvær noen netter slik at det har dannet seg rim og kantkorn på og nær overflaten mange steder. Der hvor det kommer ny snø som legger seg på dette laget kan det bli skummelt.

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

– I deler av Sunnmøre og Indre Fjordane, Nord i Sogn og nord i Jotunheimen kan den nye snøen som kommer legge seg på et svakt lag av overflate rim og kantkornet snø. Det gjør at det kan være svært lett å løse ut skred på noen steder i disse områdene. Her må du være ekstra obs! forklarer Barfod.

For deg som skal til fjells i områder hvor vi ikke har daglig varsling, slik som for eksempel store deler av Trøndelag, Norefjell og Trysil, er rådet til deg å bruke det vi har av verktøy for å innhente informasjon om snøen og snøskredfaren på egenhånd.

Les også:  Stenger Rishatt-tunnelen på dagtid

– Bruk bratthetskartene i Varsom appen når du planlegger tur, og se og del observasjoner gjennom appen, oppfordrer Barfod.

Har du flaks, kan noen ha tatt turen før deg og lagt inn en observasjon i Varsom appen for å advare deg og andre om forholdene. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.