Vil øke sjømateksporten til Kina

Nærings- og fiskeridepartementet

Fiskeri – og sjømatminister Harald T. Nesvik tok opp markedsadgangen for norsk sjømat til Kina da han møtte visetollminister Zhang Jiwen i Beijing.

– Kina er viktig marked for norsk sjømat. De siste årene har sjømateksporten til Kina økt betydelig, men vi ønsker enda bedre markedsadgang for norske eksportører. Det håper jeg møtet mitt med visetollminister spørsmål Zhang Jiwen vil bidra til, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

Nesvik møtte Zhang i Beijing i dag. Zhang er viseminister i General Administration of Customs to China som regulerer import av matvarer til Kina.

Møtet i Beijing var en oppfølging av de politiske samtalene Nesvik hadde med tollminister Ni Yuefeng i Oslo tidligere i år, hvor restriksjonene mot tre norske lakseeksportører ble opphevet. I forbindelse med dette møtet ble lakseavtalen mellom Norge og Kina fornyet, og det ble også inngått en avtale om markedsadgang for fiskeolje og fiskemel til ingredienser i fôr.

Etter det politiske møtet i dag kan det ligge an til at åpning av importen av mel og olje kan starte opp ganske snart.

Nesvik diskuterte spørsmålet om markedsadgang for andre og nye sjømatprodukter som ikke har godkjenning i dag. Partene er enige om at de ønsker forgang i denne prosessen. Det vil likevel ta noe tid før godkjenning av nye arter kan påregnes.

Alle som eksporterer til Kina må være godkjent av kinesiske myndigheter. Produsenter og eksportører må være oppført på en liste.

– Vi har en god dialog om disse spørsmålene. Jeg har god tro på at oppdaterte lister skal kunne publiseres av kinesiske myndigheter i løpet av kort tid. Målet er at vi kan eksportere enda mer sjømat til Kina, både av laks, torsk og makrell, men også flere nye arter, sier Nesvik.

Sjømateksporten til Kina har økt med over 40 prosent hittil i år, til 3,64 milliarder kroner. Lakseeksporten har nesten doblet seg, til 1, 28 milliarder kroner. Så langt i år er Kina det største vekstmarkedet for norsk sjømat.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.