Vil ha familien tilbake til kjøkkenbordet

mat

Det var en rørt ildsjel og leder av Liantunet, kokk Inge Johnsen, som torsdag ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris. Prisen ble overrakt av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles årlig ut til en person som har utmerket seg innen «mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske». Johnsen er særlig tildelt prisen for sitt brennende engasjement for å gi barn, unge og andre en matnyttig opplæring.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Inge Johnsen leder Liantunet, hvor barn får komme på besøk for å lære å lage mat av kortreiste råvarer. Her lager de for eksempel fiskekaker av fersk hyse, eller koker blåskjellsuppe på bål. På Liantunet legges også stor vekt på måltidskultur: å samles ved maten.

– Jeg synes det er trist å tenke på at det står kjøkkenbord i Norge hvor familier ikke setter seg ned og spiser sammen i hverdagen. Matkultur handler om mer enn næring, om mer enn å spise oss mette, sier Johnsen.

Les også:  Ha det gøy på julebordet – Respekter andres grenser

Noe av det Johnsen brenner for er at god mat skal være en naturlig del av alles hverdag, ikke bare hos de mest ressurssterke. Johnsen er opptatt av at barn må få matnyttige skoledager. Han vil at barn skal lære å lage god mat av gode råvarer fra nærmiljøet sitt, fra fiskeren og bonden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.