Vil du komme i julestemning? Ikke se «Die Hard»

pr-o

Norges forrige statsminister sin julefavoritt «Die hard» topper listen over julefilmer nordmenn liker minst, viser fersk undersøkelse. Verken kvinner eller menn mener filmen hører julen til. I motsatt ende troner juleklassikerne «Love Actually» og «Tre nøtter til Askepott».

I undersøkelsen, som er utført av Respons Analyse på vegne av høyttalerselskapet Sonos, ble det undersøkt hva slags forhold nordmenn har til julefilmer.

– 80 prosent ser faktisk den samme julefilmen hvert år, så det ligger mange tradisjoner i dette for nordmenn, sier Sabrina Krim, nordisk PR-sjef i Sonos, og legger til:

– Ikke overraskende venter 2 av 3 helt til desember med å se den første julefilmen. Det som kanskje er mer overraskende er at hver femte nordmann faktisk ikke ser på julefilmer i det hele tatt. Noen starter også allerede i oktober.

Les også:  Topp 10: Hit reiser vi for å feire jul

Nordmenn har imidlertid lite innvendinger til når andre starter å se julefilmer. Over halvparten mener at andre fint kan se julefilmer hele året om de ønsker det. Et fåtall svarer også at de gjør nettopp dette.

Blant mennene i undersøkelsen er «Hjemme Alene»-filmene en soleklar vinner, etterfulgt av «Love Actually», «Tre nøtter til Askepott» og «Donald Duck og vennene hans». Hos kvinnene er topplisten snudd litt på. Der finner vi «Tre nøtter til Askepott» på toppen, etterfulgt av «Love Actually» og deretter «Hjemme alene»-filmene.

– Det fascinerende er at den tradisjonsrike julefilmen «Tre nøtter til Askepott» ikke bare er i topplisten hos begge kjønn, men også blant de som er minst likt hos begge kjønn. Nordmenn har med andre ord et litt ambivalent forhold til denne filmen, sier nordisk PR-sjef i Sonos.

Les også:  Advent: Store forskjeller på stearinlys

Etter «Die Hard» på listen over de minst likte filmene kommer «Hjelp, det er juleferie», «En muppet julefortelling», «Grinchen» og altså «Tre nøtter til Askepott».

Snø er like viktig som musikk i en julefilm
I undersøkelsen oppgir 4 av 5 at de ser minst én julefilm hvert år, hvor 3 av 5 mener det er essensielt at julefilmen har både snø og musikk. Nordmenn synes det nemlig er like viktig med snø som med musikk når det kommer til hva i filmen som gjør den til en julefilm.

– Når vi ser at så mange er opptatt av musikken i en julefilm, er det ikke rart at 2 av 5 bryr seg om lydkvaliteten når de ser på film. Musikk trekkes også frem som viktig for at en julefilm skal bli en klassiker. At musikk er viktig i mange ulike situasjoner i livet vårt er noe vi har sett går igjen i Sonos Brilliant Sound studie, forteller Krim og fortsetter:

Les også:  Julestemning: 6 av 10 nordlendinger må ha musikk

– 8 av 10 synes et godt lydanlegg kan gjøre en fest bedre, ser man da film i fellesskap, vil god lyd sette stemningen.

Hun er imidlertid overrasket at julenissen kommer langt nede på listen over hva i en film som gir julestemning. For mens 60 prosent mener snø og musikk er viktig for å skape julestemning, mener kun hver fjerde nordmann det samme om julenissen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.