Viktig satsing på havbruk til havs i Nordland

nfk

Fylkesrådslederen er veldig fornøyd med at et havområde i Nordland nå blir pekt ut som ett av tre felt for havbruk til havs i Norge. Både fylkesrådet og fylkestinget har jobbet med å få til dette over tid.

– At regjeringen nå har besluttet at det skal bli havbruk til havs utenfor Helgeland er svært viktig, sier fylkesrådsleder Remi Solberg. Han peker på at Nordland er en av landets største sjømatregioner, og at utviklingsmulighetene er store for både akvakultur- og leverandørnæringen i Nord-Norge.

Les også:  Ekstra anløp av Skrova

Både næringsaktører og andre på Helgeland har vist interesse for tilrettelegging av havbruk utenfor nordlandskysten. At disse blir hørt og satset på er svært viktig, mener Solberg.

– Havbruksnæringen er veldig viktig for å ta hele Nordland i bruk. At kystområdene på Helgeland nå får et enda større register å spille på i næringsutviklingen er svært gledelig. Vi vet at havbruksnæringen så langt har vært svært dyktige på lokalt samfunnsengasjement, og dette legger til rette for at det engasjementet og utviklingen av lokalsamfunn som vi har sett over lang tid nå kan fortsette, sier fylkesrådslederen.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Fylkesrådslederen er samtidig oppmerksom på at det også kan følge nye og mindre positive konsekvenser av nye næringer til havs.

– Det er svært viktig at konsekvenser av havbruk til havs blir tilstrekkelig avklart. Hensyn til miljø, sårbar natur, sjøfugl og fiskebestander må ivaretas på en god måte, sier han. Samtidig peker Solberg på at havbruk til havs sammen med annen utvikling av nye næringer og aktiviteter kan medføre interessekonflikter.

Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

– Her er det viktig at myndighetene legger godt til rette for samordning av næringer, aktiviteter og arealbruk i havområdene, slik at vi har en plan som tar hensyn til alle eventualiteter. Havbruk til havs er nytt, og det er i dag ikke etablert et system for å sikre regionale ringvirkninger av slik aktivitet. Et slikt system må etableres, konkluderer en optimistisk fylkesrådsleder.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.