VIDEO: Piggfrie dekk på sommerføre gir 7 meter ekstra bremselengde!

ratt subaru

NAF har testet forskjellen mellom sommer- og vinterdekk på sommerføre. – Det er skremmende hvor mye lengre tid man bruker på å stoppe med piggfrie vinterdekk enn med sommerdekk, sier Jan Harry Svendsen I NAF.

 I 80 kilometer i timen har bilen med vinterdekk syv (7) meter lengre stopplengde. Det tilsvarer en og en halv billengde. Det er dramatiske tall og viserhvorfor det er så viktig å legge om fra vinterhjul til sommerhjul, sier NAF-rådgiveren. 

Testen ble gjennomført på lukket bane.Hastigheten var80 kilometer i timen. Bilene i testen var to Opel Mokka-e, der den eneste forskjellen mellom de to var at den ene hadde sommerdekk montert mens den andre bilen var utstyrt med piggfrie vinterdekk. 

Les også:  Ber Energikommisjonen om informasjon om journalføring og arkivering

– Piggfrie vinterdekk fungerer godt om vinteren og når temperaturene er lave, men når gradestokken nærmer seg 10 varmegrader mister piggfrie vinterdekk egenskapene sine. Resultatet er dårligere veigrep og ikke minst lengre bremselengde, sier Svendsen.

NAF advarer mot å kjøre med piggfrie vinterdekk gjennom sommeren. Det kan i verste fall føre til at man blir innblandet i en ulykke somkunne vært unngått med sommerdekk på bilen. 

– I en kritisk situasjon teller hver centimeter. Syv meter kan være forskjellen på en alvorlig ulykke eller å avverge en farlig situasjon. Kommer det et barn ut i veien foran deg er det ikke sikkert at du har syv meter ekstra til rådighet, sier NAF-rådgiveren.

Les også:  Den internasjonale Holocaustdagen: Støre skal holde tale

Datesten ble gjennomført var temperaturen 12 varmegrader og det var tørt. Høyere temperaturer og regn vil gjøre at stopplengden øker.  

– Våt veibane vil gjøre at bilen med piggfrie vinterdekk bruker enda lengre på å stoppe. Det samme skjer om temperaturene i luften og asfalten stiger. Vinterdekk krever nemlig kulde for å fungere slik deskal, sier Svendsen.

NAF sitt klare råd til landets bilister er å legge om til sommerdekk når temperaturene kryper over 10 grader.  

Les også:  Medietilsynet åpner for politisk reklame på tv

– Frem mot sommeren har vi flere utfartshelger, og vi oppfordrer alle bilførere til å sjekke at dekkene er tilpasset føret. Du bør sjekke både type dekk og mønsterdybden, og sikre at bilen er skodd for deforholdene du møter. Nord i landet er det fortsatt vinterlig flere steder, mens sørpå er det mye varme og da må sommerdekkene på, sier Svendsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.