Verdensberømt samtidskunstner tolker Munch i ny utstilling

munch

Marlene Dumas er en av samtidskunstens mest betydningsfulle malere. I høstens store utstilling i Munchmuseet viser hun oss hvordan hun oppfatter Edvard Munchs kunstnerskap i relasjon til sitt eget.

Marlene Dumas er kjent for sine konfronterende og uttrykksfulle malerier, og har hatt separatutstillinger i store museer som MoMA i New York og Tate Modern i London. Når hun nå kommer til Munchmuseet med utstillingen Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch, viser hun egne verk i dialog med en rekke av Munchs arbeider, nøye utvalgt av henne selv.

Munch sett gjennom Dumas’ øyne
Utstillingen bærer sterkt preg av Dumas’ personlige opplevelse av Munch. I 1981 så hun litografiserien Alfa og Omega (1908–09) i Munchmuseet, et møte hun sier åpnet øynene hennes for slektskapet mellom dem:

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

– Jeg har alltid ønsket å male kjærlighetsfortellinger og her gjorde Munch det mange år før meg, forteller hun.

Historien om Alfa og Omega fungerer som en rød tråd, med temaer som uskyld, erotikk, ensomhet og død.

I utstillingen ønsker Dumas å vise oss Munchs kunstnerskap sett gjennom egne øyne, og hun sammenstiller egne verk med arbeider av Munch og av hennes nederlandske kunstnerkollega René Daniëls. Dumas forteller at Daniëls lærte henne å se Munch som en moderne kunstner, og nettopp derfor har hun valgt ut arbeider som gir publikum mulighet til å se Munch slik hun som maler opplever ham. Dumas setter blant annet søkelys på maleriske aspekter ved Munch som vi kanskje ikke har lagt merke til tidligere.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Det magiske måneskinnet
Tittelen Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch er hentet fra litografiet Måneoppgang, der skikkelsene Alfa og Omega ser ut mot den gylne månesøylen som skinner i havet. Dumas viser oss hvordan hun assosierer måneoppgangen med noe kvinnelig og magisk, samtidig som den peker frem mot nattens mørke. Utstillingens grunnstemning ligger nettopp i måneskinnet.

Utstillingen omfatter i alt 135 kunstverk; 73 av Dumas og 56 av Munch samt seks malerier av René Daniëls. Dumas’ malerier Stopp (i kjærlighetens navn), Far og datter, Geoffrey og Georgia, og Badende jente er aldri tidligere utstilt offentlig. Munchmuseets medkurator er Trine Otte Bak Nielsen.

Måneoppgang. Marlene Dumas & Edvard Munch åpner for publikum lørdag 29. september, og står til 13. januar 2019. Marlene Dumas vil være til stede under åpningen, og i tillegg vil hun delta på følgende arrangementer i utstillingsperioden:

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Lørdag 29. september: Kunstnersamtale mellom kunstner og kurator Marlene Dumas og Munchmuseets medkurator Trine Otte Bak Nielsen.
Søndag 21. oktober: Seminar: «Painting Love Stories».
I tillegg viI Cinemateket, i samarbeid med Munchmuseet, i løpet av høsten vise et eget Dumas-program med filmer valgt av kunstneren selv.

I forbindelse med utstillingen utgir Munchmuseet boken Omegas øyne. Marlene Dumas om Edvard Munch. Boken, som utgis i norsk og engelsk utgave, gir en unik fremstilling av Dumas’ forhold til Munchs kunst, og er rikt illustrert.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.