En ny undersøkelse gjennomført av Økologisk Norge viser at det er viktigere for øko-bevisste forbrukere at frukt og grønnsaker er økologiske enn at de er produsert i Norge.
– Resultatet av det er økt import av økomat, sier daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg, som etterlyser større utvalg av norskproduserte økomatvarer i butikkene.
Oppfordrer forbrukerne til å etterspørre mer økologisk
Over halvparten, 64 prosent, oppgir at de alltid sjekker hvilket land varen de kjøper kommer fra.
– Økologisk Norge jobber for at forbrukerne skal få et bredt utvalg av norskproduserte økomatvarer i butikk og at de skal være tilgjengelig uavhengig av hvor du bor. Det er formålet med vår kampanje Spis og spør økologisk, sier daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg.
Han mener undersøkelsen viser at dette ikke er tilfelle i dag.
– Regjering og stortingsflertallet har sagt at norske bønder skal produsere den økomaten forbrukerne etterspør. Bøndene er klare og vil levere, men produktene når ikke fram til forbruker i butikk. Resultatet av det er økt import av økomat, sier Solberg.
I en annen undersøkelse Matmerk gjennomførte i 2017 kom det frem at hvorvidt maten også er produsert i Norge er mindre viktig ved valg av økologisk mat desto mer urbant man bor. Blant respondentene fra Oslo var det da kun 8 prosent som mente det var helt avgjørende at økologisk mat også var norsk, mot 20 prosent av de som bodde på tettsteder.
Finner mest hos Meny og minst hos Bunnpris
I den ferske undersøkelsen fra Økologisk Norge blir Meny trukket frem som enkeltbutikken der respondentene mener de oftest får tak i økologiske varer, tett etterfulgt av Coop Mega og Coop Obs.
Når det gjelder utvalget av varer topper egg (60 prosent) og melk (45 prosent) listen over produkter forbrukerne alltid finner økologiske varianter av, mens kjøttprodukter og fisk sjelden finnes. 50 prosent oppgir at de aldri finner økologiske produkter i butikken de oftest handler i.
De tre økologiske produktkategoriene som respondentene savner mest er: kjøtt (22 prosent), grønnsaker (19 prosent) og pålegg (17 prosent).