VB-kjeden vil ha flere kvinner som rørleggere

vb

Det skrives og snakkes mye om at norske bedrifter bør satse mer på lærlinger for å sikre rekruttering til fagarbeider- og håndverksfagene.

VB (Varme og Bad AS) har siden 2010 satset høyt på kompetanseheving av sine rørleggerlærlinger, både på det rent kunnskapsmessige, men også på det mellommenneskelige plan. Nå stases det for fullt på å få flere kvinner i dette mannsdominerte yrket.

Ungdommer i 16-17 årsalderen er ofte usikre og sårbare, på jakt etter rotfeste i livet. VBs filosofi er å rettlede disse til å ta et yrkesvalg gjennom å gi dem kunnskap om VVS-faget, men også lære dem verdien av motivasjon og innsats, kommunikasjon, og samhørighet, kort sagt; styrke troen på seg selv og sine evner.

Les også:  Sortland: Sterk Ap-kritikk av Høyre i Kleiva-saken

Høsten 2018 kurset VB cirka 120 lærlinger fra ulike VB-bedrifter over hele landet om vannbåren varme, og allerede nå er nye kurs for 2019 i full gang. Det gledelige er også at flere kvinner kommer med, motivert av blant annet Ingeborg-nettverket, som har som mål å bedre kjønnsbalansen i yrkesfagene. Her er VB gått inn som Gullpartner.

Men det er ikke bare lærlinger som kurses i VB-kjeden. VBs kurs- og kompetansekalender for 2019 viser kurs-og kompetanseheving som omfatter traineer, ledere og teknikere, i tillegg til lærlinger og prosjektledere. Allerede andre uken i januar var kurs i prosjektledelse i gang med 12 motiverte deltakere. Undervisningen foregår over flere samlinger på ulike trinn utover året, og oppslutningen og tilbakemeldingene har vært svært gode fra deltakerne.

Les også:  Sortland: Sterk Ap-kritikk av Høyre i Kleiva-saken

– Dette viser at behovet for ny kunnskap og kompetanseheving på alle områder er stor, så det VB gjør er en vinn-vinn situasjon for alle parter. Ikke minst også for landet som helhet, som får motiverte og kompetente fagarbeidere til å fylle et stigende behov, sier fagingeniør Svein Marienborg Varme & Energikontroll AS. Siden 2012 har han stått for undervisningen av hundrevis av lærlinger i VB-kjeden.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.