Våteste januar noen gang: Tryg Forsikring frykter mer vannskader

tryg

Det kom nesten dobbelt så mye nedbør i januar som normalt, og måneden er den våteste noensinne registrert av Meteorologisk institutt. Klimaendringer med milde og våtere vintre vil trolig gi økte vannskader, frykter Tryg Forsikring.

– Når det kommer dobbelt så mye nedbør som normalt midt på vinteren, har vi all grunn til å frykte en markant økning i antall vannskader fremover. Klimaet er i endring, og de siste fem årene har vannskader økt med vel 50 prosent. Mer og mer av forsikringserstatningene skyldes nedbør, vanninntrenging utenfra og tette avløp, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Vannskade hvert åttende minutt
I 2018 registrerte forsikringsbransjen over 70.000 vannskader til en kostnad av tre milliarder kroner. Foreløpige tall viser en økning for 2019, og allerede etter den første måneden i 2020 er det satt en rekke nye nedbørsrekorder i Norge.

– Faktum er at sjansen for å få en vannskade er større enn både innbrudd og brann til sammen. I snitt skjer en vannskade hvert åttende minutt. Selv om mye av dette er brudd på vann og avløp i hus og hytter, registrerer vi at nå i januar har enkelte steder fått hele fire ganger normal nedbørsmengde. Det gir grunn til bekymring. Økt nedbør sammen med mer styrtregn rammer både kommuner og private, og er en stor økonomisk trussel, sier han.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Gullfjellet i Bergen våtest
Mest nedbør i januar fikk Gullfjellet i Bergen med 814,7 millimeter, etterfulgt av Lurøy i Nordland med 710,7 millimeter. Mest nedbør på ett døgn ble målt i Hove i Lund i Rogaland med hele 110,4 millimeter.

I 2019 ble erstatningsutbetalingene etter naturskader på over en halv milliard kroner, viser tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool. Dette inkluderer storm, flom og skred m.m.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.