Skittent ryggekamera er ikke til å stole på og kan føre til at du rygger inn i en annen bil eller stolpen i parkeringshuset. – NAF anbefaler at du rygger inn når du parkerer. Da vil en liten dusj med vann på ryggekameraet redde deg fra en kjedelig situasjon på parkeringsplassen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver.
Mars er måneden for mye slaps og søle når vinteren gir slipp og våren nærmer seg. En ting er det lurt å passe litt ekstra på i slapseføret: Ryggekameraet.
Et ryggekamera gir veldig god hjelp når du rygger inn på parkeringsplassen, men det kan bli en falsk trygghet hvis kameraet er skittent.
– Gode hjelpemidler fritar ikke sjåføren fra å bruke eget blikk. Er ryggekameraet skittent, må du bruke speilene for å sørge for å komme deg inn på parkeringsplassen, sier Sødal.
Noen biler har ryggekamera som er skjult når de ikke er i bruk. Da slipper du å tenke på å holde det rent. Ryggekameraene som ikke er skjulte vil derimot fort bli skitne av søle, salt, slaps og snø. Da er det viktig å hjelpe hjelpemiddelet.
– Har du en liten sprayflaske med vann eller væske som ikke fryser, kan du spraye kameraet godt og så tørke forsiktig av med en klut, sier NAF-rådgiveren.
Spørsmålet er om man gidder å gå ut for å tørke av kameraet når man først har satt seg inn i bilen.
– Mange har nok angret seg på at de ikke gjorde nettopp det. Med uklart bilde på skjermen er det fort gjort å kjøre inn i en vegg, stolpe eller annen bil. I verste fall kan man treffe en person man ikke ser på en skjerm med dårlig bilde, advarer Nils Sødal.
Det er viktig å tenke på at man har ansvaret selv uavhengig av førerstøttesystemer, sensorer og kameraer. Elektronikken er et hjelpemiddel. Det nytter ikke å skylde på bilen om man kjører inn i noe eller noen.