Ødeleggende skogbranner som har herjet den amerikanske vestkysten, fortsatte å rase på onsdag, røyken fra de dødelige flammene spredte seg over hele landet og nådde til og med Europa.
– Omfanget og størrelsen på disse brannene er på et nivå som er mye høyere enn noen av de 18 årene som våre overvåkingsdata dekker siden 2003, sier Mark Parrington, seniorforsker og brannekspert ved Europas Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).
Han legger til at brannene avgir så mye forurensning at tykk røyk var synlig over 8000 kilometer unna i Nord-Europa, noe som viser hvor ødeleggende brannene har vært i størrelse og varighet.
Den tyngste røyken fra brannene, som begynte i midten av august i California, var over den amerikanske vestkysten.
Byer i California som Los Angeles og San Francisco samt Portland i Oregon og Washington-staten Seattle har registrert noen av de dårligste luftkvaliteten i verden. Brannene i USA kan utløse røde solnedganger i Norge, opplyser NRK.
– Det er aske som transporteres opp i atmosfæren, og deretter vind og vær som bringes videre til oss, forklarer direktør Tore Furevik ved Bjerknes-senteret i Bergen (UiB).
– Dette er en av de største skogbrannene på vestkysten i USA, satellittbilder viser at vestkysten er innhyllet i røyk helt fra Mexico til Canada, sier forskere.
Energy Transitions Commission (ETC) har beregnet at å oppnå netto nullutslipp innen midten av århundret vil koste anslagsvis 1-2 billioner dollar i året, eller 1 – 1,5% av det globale bruttonasjonalproduktet.
For å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader celsius i dette århundret, må globale klimagassutslipp være på netto nullutslipp nivået.
Når dette er oppnådd, vil reduksjonen i 2050 levestandard i utviklede land og utviklingsland utgjøre mindre enn 0,5% av det globale BNP, heter det i rapporten fra ETC.
Siden 2000 har den globale oppvarmingen kostet USA og EU minst 4 billioner dollar i tapt produksjon, og tropiske land er 5% fattigere enn de ville ha vært uten klimapåvirkninger, ifølge forskning fra Stanford University.
ETC er en global koalisjon av 40 energiprodusenter, industribedrifter og finansinstitusjoner, inkludert ArcelorMittal, HSBC, BP, Shell, Orsted og Bank of America, som er forpliktet til å oppnå en karbonfri økonomi innen 2050.
Andre industriprodusenter har sine egne planer. Den største globale nikkel- og palladiumprodusenten Norilsk Nickel i Russland har sine egne planer for klima. Selskapet som har hovedbase i Arktis var påvirket av den unormalt varme våren og sommeren 2020.
Nornickel planlegger å opprette et permafrostovervåkingssystem innen utgangen av 2021. Overvåkingssystemet vil være et nyttig program for Nornickels virksomhet som i stor grad ligger over polarsirkelen. Nornickel vil se etter løsninger som kan forhindre en miljøkatastrofe for virksomheten.
En gruppe forskere fra Russlands vitenskapsakademi har dessuten begynt en omfattende studie av økosystemene og miljøet i Arktis under en ekspedisjon til Taymyr-halvøya etter en invitasjon fra Nornickel.
– Det er ingen tvil om at det er teknisk og økonomisk mulig å nå null-karbon-økonomien som vi trenger innen 2050; og null må bety null, ikke en plan som er avhengig av permanent og storskala bruk av forskyvninger for å balansere fortsatte utslipp, sa medformann i ETC, Adair Turner.
– Men handling i det neste tiåret er avgjørende – ellers vil det være for sent, la han til.
Som et resultat av den nødvendige energiovergangen, vil etterspørselen etter olje redusert fra 100 millioner fat per dag (bpd) i 2019 til rundt 10 millioner bpd innen midten av århundret, og bruk av termisk kull ville bli helt avviklet, ifølge rapporten.
Kina har ressursene og teknologien til å bli en rik, utviklet karbonfri økonomi innen 2050. Alle utviklingsland skal kunne nå netto nullutslipp innen 2060, men vil kreve utviklingsinvesteringer for å tiltrekke private grønne investorer, ifølge rapporten.
På onsdag sa EU-kommisjonen at blokken skulle forplikte seg til dypere kutt i utslipp i løpet av det neste tiåret, noe som krever enorme investeringer i transport, tung industri og energi – hvor bedrifter også vil møte høyere karbonutgifter under EUs planer om å modernisere karbonmarkedet.