Ungdomsligaen: Premiere for populær seilerliga for ungdom

Norges Seilforbund

Kommende helg møtes 14 lag i den aller første runden av Ungdomsligaen i seiling. Dette er en nyvinning innen seilsporten, og premieren finner sted i Ålesund. Lag fra hele landet er representert.

Siden 2016 har norsk seilsport hatt sin seilsportsliga. Dette er et seriesystem for seilforeningslag på linje med andre lagidretters serier i ulike divisjoner. Seilsporten har to divisjoner – eliteserien og 1. divisjon – med 15 lag i hver divisjon. Kommende helg introduseres en tredje: Ungdomsligaen. Det er en serie for foreningslag for ungdommer mellom 14 og 20 år. 

Og den har slått godt an.

Premieren skjer i Ålesund 3. og 4. september, og der vil 14 foreningslag konkurrere mot hverandre i den første serierunden. Den andre runden går i Åsgårdstrand 1. og 2. oktober. At premieren for ungdomsligaen skjer i Ålesund er ikke tilfeldig – for da ligaseiling, som er en relativt ny konkurranseform innen seiling, ble introdusert i 2015, var det nettopp Ålesunds Seilforening som arrangerte det aller første test-stevnet.

Nå er de vertsskap for et nytt tilbud og en ny utvikling av norsk seilsport.

Det spesielle og genuine med ligaseiling er at seilerne ikke behøver å eie sin egen båt for å delta. Alt de trenger å ha med seg til en regatta, er sine egne seilerklær. Arrangørene stiller med det antall båter som trengs for å gjennomføre arrangementet – vanligvis fra fem til ti like båter av typen J/70. Lagene seiler i heat på korte baner, og seilasene har en varighet på cirka 15 minutter. J/70 er en planende firemanns kjølbåt, og er det litt vind, byr de på action- og fartsfylt seiling.

Les også:  Johannes Høsflot Klæbo tilbake på landslaget

– Ligaseiling har definitivt gjort seiling mer tilgjengelig enn hva seiling tidligere har vært. For å delta i ligaseiling trenger man ikke å stille med egen båt, og det er jo en begrensende terskel som langt fra alle kan komme over. Gjennom ligaseiling kan alle delta uten at det er forbundet med store kostnader, sier generalsekretær Per Christian Bordal i Norges Seilforbund.

Han forteller at seilforbundet innførte ligaseiling i 2016 spesielt med henblikk på å kunne gi ungdom og unge voksne et fullverdig og godt regattatilbud. Mange idretter sliter av ulike grunner med et stort frafall i denne aldersgruppen, men ligaseiling har vist seg å demme opp for dette frafallet innen seilsporten.

Les også:  Storslalom: Kongepokal til Stjernesund og Saltvik Pedersen

– Det er derfor veldig gledelig at vi nå kan starte en egen liga for ungdom for å styrke dette tilbudet ytterligere, og det er veldig hyggelig at Ungdomsligaen har slått så godt an allerede nå under det første ligastevnet, sier Bordal.

– De fleste av de tradisjonelle regattaklassene for ungdom er enmannsjoller, men ligaseilingen har vist oss at mange ungdommer har savnet det å kunne seile på et lag, legger han til.

I seilasene bemannes båtene av fire seilere, men foreningslagene kan stille med inntil åtte seilere som kan bytte på å seile.

For å utvikle denne typen seiling og tilgjengeliggjøre seiling for flere, har rundt regnet ti av landets seilforeninger gått til innkjøp av båter av typen J/70 som medlemmene kan seile og trene i – og som det arrangeres lokal ligaseiling i. Flere seilforeninger har planer om tilsvarende satsing.

Premiere-stevnet i Ungdomsligaen i Ålesund vil foregå på Valderhaugfjorden på nordsiden av byen. Arrangementet vil ha senter ved Skansekaia og seilasene vil bli gjennomført umiddelbart utenfor.

Vertsskapet selv, Ålesunds Seilforening, stiller med to lag i Ungdomsligaen, de øvrige seilforeningene som er representert, er:

  • Bærum Seilforening
  • Horten Seilforening
  • Kongelig Norsk Seilforening (deltar med 3 lag)
  • Moss Seilforening
  • Ran Seilforening
  • Sandefjord/Tønsberg Seilforening
  • Stavanger Seilforening
  • Tønsberg Seilforening
  • Ulstein Seilforening
  • Åsgårdstrand Seilforening
Les også:  Skiskyting: Dommen mot Anders Besseberg anket å stedet

Arrangørene i Ålesunds Seilforening holder selvfølgelig en knapp på sine to egne lag.

– De består av gode seilere, men det er klart at lagene med liga-erfaring blir tøffe motstandere. Men vi har stor tro på at våre to lag vil kunne hevde seg på en god måte, sier Andreas S. Larsen i Ålesunds Seilforening.

Helt uten liga-erfaring og J/70-håndtering er Ålesund-seilerne ikke. Ålesunds Seilforening gikk for noen år siden til innkjøp av to J/70-er, noe som har bidratt til at foreningen har kunnet arrangere intern liga-seiling eller avholde stevner på kretsnivå sammen med Molde Seilforening, som har fire J/70-er.

– Det at vi kjøpte de to J/70-ene har bidratt til at vi har kunnet gi et tilbud til en målgruppe vi tidligere ikke hadde noe å tilby, og båtene har betydd mye for lagene som har representert seilforeningen vår i seilsportsligaen, sier Andreas S. Larsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.