Utdanningsråd Elin Dahlseng Eide lytter til Ungdommens fylkesråd (UFR), og vil legge til rette for at kurset «Æ E MÆ» skal kunne gjennomføres på alle de videregående skolene i Nordland.
Opplæringsprogrammet «Æ E MÆ» forebygger vold og seksuell trakassering, og setter fokus på grensesetting og hvordan den enkelte behandler menneskene rundt seg. Programmet er utviklet i Sortland kommune og har ulik innretning for ulike aldersgrupper.
Ungdommens fylkesting, som samler ungdom fra alle kommunene i fylket, vedtok høsten 2021 at «Æ E MÆ» burde gjennomføres i bredt i Nordland. Dette følges nå opp av Ungdommens fylkesråd, som oppfordrer alle til å ta i bruk kurset.
– Det har vært altfor dårlig seksualundervisning, og spesielt med tanke på overgrep og seksuell trakassering. Det er ikke noe godt opplegg fra før av, så Æ E MÆ er et opplegg vi vet fungerer, sier leder i Ungdommens fylkesråd, Håvard Bergseng Rødsand. Han er veldig glad for at fylkesråden hører på nordlandsungdommen og legger til rette for kurset.
Han legger til at kurset er enkelt for skolene å gjennomføre og at det ikke medfører kostnader.
Ungdommens fylkesråd ønsker at årets russ i Nordland skal være de første elevene på videregående som skal teste ut kurset.
– Det er viktig i russetida, for det er en tid der alle skal ha det bra. Da er det viktig russen får opplæring i å vite hvor grensa går. og da er det viktig at russen vet hvor grensa går. Det har ikke vært russetid på 3 år, og det er sannsynlig feiringen i år er ekstra stor og da er det ekstra viktig å få et fokus på grensesetting, sier han.
Sigurd Hjelle fra Sortland og Stine Wingan Larsen fra Hadsel har allerede erfaring med modellen.
– Jeg har vokst opp med Æ E MÆ-modellen på Sortland, og da jeg kom på videregående skole i Hadsel var det ikke like godt opplegg. Når de begynte med Æ E MÆ, ble det betydelig bedre! sier Hjelle som er medlem i Ungdommens fylkesråd i Nordland.
– Jeg er enig med Sigurd. Når vi fikk Æ E MÆ-modellen var det flere som valgte å fortelle hendelser som hadde skjedd med med dem. Det ble da lettere å forstå at dette faktisk er ekte – at ting kan skje med hvem som helst, hvor som helst Det er veldig bra det nå blir frontet ut i resten av Nordland, slik at flere kan tørre å fortelle historiene sine, og få hjelp, sier Stine Wingan Larsen, også hun i Ungdommens fylkesråd i Nordland.
-Det er klart jeg lytter til det klare rådet jeg får fra UFR om at dette er et godt og viktig kurs. Alt som kan ruste våre elever til å gjøre kloke valg, er bra, sier fylkesråd for kompetanse og utdanning Elin Dahlseng Eide. Hun er svært glad for det gode samarbeidet og åpne dialogen med Ungdommens fylkesråd i Nordland.