Uhell på skiferie i Alpene kan koste deg flere hundre tusen

ski vinter alpene

Nå starter skadesesongen for nordmenn på skiferie i Alpene. Det er forhåndsbooket 400 flyseter som skal bringe skadde folk hjem igjen.

– Skader du deg i Alpene betyr det ofte en stor sykehusregning dersom du ikke har riktig forsikring, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

I fjor ble 1700 nordiske skiturister så alvorlig skadet i utlandet at de trengte legehjelp, en økning på ti prosent fra året før. Høysesongen for skader er januar, februar og mars, med en skadetopp i midten av februar. Det viser tall fra SOS International som samarbeider med Codan Forsikring for å hjelpe mennesker som har vært uheldige i utlandet.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Knokkelekspressen
I høysesongen forhåndsbooker SOS International omkring 400 flyseter som skal bringe skadde skiturister tilbake fra de store skidestinasjonene i Alpene, som for eksempel St. Anton, Badgastein, Val d’Isère og Chamonix. Transporten refereres gjerne til som «knokkelekspressen» i bransjen.

– I tillegg til å forhåndsbooke seter på rutefly, settes det opp ambulansefly som sørger for å frakte hardt skadde pasienter raskt hjem, sier Richvoldsen.

Skadestatistikken til SOS International viser at norske skiturister skader seg oftest i Østerrike. Mens nesten halvparten av skadene på norske skiturister skjer i Østerrike, er Italia og Frankrike nummer to og tre på skadestatistikken.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Knevridning til over hundre tusen
Den vanligste skaden nordmenn får i skibakken er kneskade.

 – Hvis reiseforsikringen din ikke dekker for eksempel ulykker i forbindelse med off piste-kjøring, kan en knevridning i Alpene fort koste deg nærmere 100 000 kroner, sier Richvoldsen.

Han legger til at det vil koste omkring 50 000 kroner ekstra dersom du har behov for helikopterredning.

Blått kort ikke nok
Det er alltid smart å ha med seg det europeiske helsetrygdkortet på ferie i Europa. Det dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Men det er viktig å kjenne til de tilfellene hvor dette kortet ikke er nok.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

– Helsetrygdkortet dekker bare behandling som er tilknyttet offentlig sykehusforsikring. På skiferie i Alpene er det vanlig at pasientene blir fraktet til private sykehus, sier Richvoldsen.

Helsetrygdkortet dekker heller ikke transporten hjem.

– I disse tilfellene er det reiseforsikringen din som gjelder. Det er derfor viktig at du går gjennom vilkårene i din reiseforsikring før du reiser på skiferie til Alpene, sier Richvoldsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.