
De vil utvikle et bedre og mer bærekraftig reiseliv ved det ikoniske fiskeværet Å. Nå får Moskenes kommune hjelp av DOGA. – God dialog og felles problemløsning er det vi trenger nå, sier ordfører Hanna M. Sverdrup.
Lange køer, overfylte toaletter og søppel som flyter. De siste årene har reiselivets bakside kastet lange skygger over Å. Nå står turister og tilreisende i fare for å fortrenge fastboende og krykkjer i det populære reisemålet.
– Sett bort fra stedsskilt som stadig ble stjålet, var turisme lenge et nesten eksotisk innslag i Å. Den tiden er forbi. Bare på ett år har besøket ved hotellet Å Rorbuer økt med 44 prosent, og veksten ser bare ut til å fortsette. Det gir mange muligheter, men også problemer, sier Sverdrup.
For hvordan kan lokalsamfunnet håndtere stadig flere turister og tilreisende på en måte som ikke går på bekostning av trafikksikkerhet, infrastruktur og stedets sårbare flora og fauna, i en kommune med svært begrensede økonomiske ressurser? Moskenes-ordføreren håper å finne svarene i Gnist, DOGAs innovasjonsprogram.
– Vi trenger å se ting i sammenheng: Lokalbefolkning, kommune, besøkende, reiselivsaktører og dyrelivet påvirker hverandre – enten i en negativ spiral av konflikter og press, eller i form av verdiskaping og sameksistens. Gjennom Gnist skal vi samle alle parter rundt bordet. Sammen vil vi finne en reiselivsmodell som passer for Å, sier Sverdrup.
Innovasjonsprogrammet Gnist ledes av DOGA, og bidrar til bærekraftig utvikling av lokalsamfunn ved hjelp av design- og arkitekturfagene.
– De utfordringene Moskenes ønsker å løse, går igjen i flere norske kommuner både til fjells og langs kysten. Gjennom Gnist får kommunen kompetanse, metoder og verktøy til å løse reiselivsutfordringene sine. Vi har tro på at Moskenes kommer fram til noe som andre hytte- og turistkommuner kan lære av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
Dét er ordfører Sverdrup helt enig i.
– Jeg tror den modellen vi kommer fram til, vil kunne brukes andre steder i Moskenes – og av andre kommuner som har lignende utfordringer, sier hun.
Hele 29 kommuner fra 11 fylker har søkt om å delta i årets Gnist-program. Det er ny rekord. Til slutt var det Halden, Moskenes, Nittedal, Ål og et kommunesamarbeid i Indre Namdal som vant igjennom med sine problemstillinger.
– Distriktskommuner har store muligheter for utvikling. Da er det viktig med gode verktøy for å skape vekst og nye løsninger. Gnist er et nyskapende og kraftfullt verktøy som kan gi en vitamininnsprøyting i det viktige omstillingsarbeidet, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Ingeborg Apall-Olsen, rådgiver i DOGA, forteller at Gnist gir Moskenes anledning til å jobbe på tvers av egne siloer, samtidig som de bygger bånd til viktige private og ideelle aktører i lokalsamfunnet.
– Det er ikke kommunen som står i sentrum i Gnist, men derimot det å løse en utfordring i fellesskap. For å få til dette kobler vi på aktører med kompetanse på stedsutvikling fra blant annet design og arkitekturfagene. Innovasjonsmiljøer som ønsker å bidra kan ta kontakt med meg, sier hun.
Gjennom Gnist-programmet skal DOGA nå hjelpe Moskenes med å utforme og avholde en anskaffelsesprosess for å få på plass et innovasjonsteam med den riktige kompetansen. Før sommeren skal kommunen sammen med Nordland fylkeskommune og DOGA velge ut det beste tilbudet.