Trygg Trafikk: – Lavere sikkerhet i bobiler

bobil

Etter at helseminister Bent Høie oppfordret til norgesferie i 2020, har bobilkjedene opplevd en enorm pågang. Men skal du på ferie i bobil, bør du være klar over at sikkerheten din ved kollisjon er betraktelig lavere enn i en vanlig personbil – og du må ta dine forholdsregler.

Kollisjonstester for Det Svenske Trafikverket i 2019 viste at sikkerheten i bobiler er lavere enn man tror. To typer bobiler ble testet; den ene er en halv-integrert modell der førerdelen kommer fra bilprodusenten og resten fra en påbygger. Den andre er en helintegrert type, der hele kupeen er bygd av bobil-produsenten. Begge bobilene er bygget på det vanligste fabrikatet av chassis, som ifølge Trafikverket brukes av 84 prosent av bobil-produsentene.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Vanlige personbiler testes etter en fast oppskrift av Euro NCAP der de frontkolliderer i 64 km/t mot en barriere som tilsvarer en kollisjon med et kjøretøy av samme vekt. Det er akkurat den samme testen Vegverket gjennomførte med bobilene. Og resultatene var nedslående. Begge bobiltypene hadde ikke en konstruksjon som kunne beskytte fører eller passasjerer ved en kollisjon.

– Testene fra Sverige viser at sikkerheten i en bobil er betraktelig dårligere enn i vanlige personbiler, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Mange nordmenn har bobil og stadig flere kjøper seg en. Bobilen gir stor frihet til å reise hvor man vil når man vil uten å måtte planlegge for mye. De minste bobilene kan veie opp til 3500 kg. Dette er for mange mye tyngre enn den bilen de er vant til fra før.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

– Å kjøre bobil kan sammenliknes med å kjøre en liten lastebil, eller en stor minibuss. Den tar mer plass både i bredde og lengde og sikkerhetsmarginene blir mindre, spesielt på smale tofeltsveier. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvordan du kan gjøre kjøringen sikrest mulig, sier Johansen i Trygg Trafikk.

Trygg Trafikk sine råd til deg som skal på bobilferie:

  • Før du kjøper bobil, må du sette deg inn i sikkerhetsutstyret til kjøretøyet. Vær like opptatt av kjøreegenskaper som du er av interiør.
  • Hold alltid fartsgrensen, kjør defensivt og vær oppmerksom.
  • I en bobil har vi ofte med mange gjenstander som kan bli livsfarlige i en kollisjon. Alt i bilen må festes godt fast under kjøring, også barn. Ta bort bordet hvis du har passasjerer bak.
  • Vær bevisst din egen kjørestil. Når du kjører bobil, er det ekstra viktig at du har full konsentrasjon om kjøringen.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.