Tre av fire barn bruker mobil og nettbrett i bil

naf

Tre av fire barn bruker ifølge foreldrene skjerm på hele eller deler av bilturen, viser en ny undersøkelse fra NAF.

– Skjermen kan redde familiefreden, men bilturen kan også være en fin sjanse til å ha en hyggelig stund sammen, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Mobiler og nettbrett er blitt viktig «tilbehør» når familiene reiser på bilferie. 35 prosent av foreldrene i undersøkelsen svarer at barna er på mobil eller nettbrettom lag halve reisen på lengre bilturer. 15 prosent svarer hele bilreisen går med til skjermbruk, mens 26 prosent oppgir at barna er på skjerm mindre enn halve reisen. Undersøkelsen er utført av Norstat på vegne av NAF.

Les også:  Trafikksikkerhetsmidler til Salten

Kun seks prosent oppgir at familien kun bruker digitale verktøy til musikk, quiz eller liknende i fellesskap på reisen.

– Her er det et potensiale som vi håper flere familier oppdager i sommer. Bilturen kan bli en hyggelig fellesstund for barn og voksne, sier Ryste.

Sammen med den kjente barneprogramlederen Stian Barsnes Simonsen har NAF laget familiepodcasten«Forsetet mot baksetet». Podcasten er en morsom spørrelek hvor store og små i bilen kan konkurrere mot hverandre. Målet er å bidra til at barnefamiliene får en hyggelig bilferie.

– Mange barn liker spørrekonkurranser og quiz, særlig når de får spille mot de voksne. Likevel fantes det ikke en podcast som dette. Da tenkte vi at her kan NAF bidra til å gjøre bilferien litt morsommere og hyggeligere, sier Ryste.

Les også:  – Planlegg høstferien nå

Hun understreker at det er mye annet hyggelig å finne på sammen om timene i bilen blir lange.

– Enkle spørreleker som 20-spørsmål, lydbøker, spillelister eller rett og slett bruke tiden til å legge felles planer for ferien. Ofte er barna flinke til å finne på morsomme fellesaktiviteter, men min erfaring er at de må dras litt i gang. De legger ikke fra seg skjermen så lett av egen vilje, smiler tobarnsmammaen.

Les også:  Mange trafikkulykker har årsak i bilens berøringsskjerm

Mobil eller nettbrett på deler av turen kan bidra til at alle får en velfortjent pause mens dere er på veien. Men et nettbrett som veier rundt en halv kilo kommer med en kraft tilsvarende 12 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Ryste kommer derfor med en viktig påminnelse:

– Husk at alle løse gjenstander skal sitte fast. Skulle dere komme ut for et uhell, vil du ikke ha et nettbrett flyvende gjennom bilen med voldsom kraft. Det finnes gode løsninger for å spenne fast slike produkter, bruk dem, oppfordrer Ryste.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.