Trangt om plassen på sjøen i sommer

fritidsbåt

Sommerferien står for døren, og mange lokkes ut på bølgene i år også. Pass på så du ikke må parkere båtdrømmen før ferien er over.

Det går mot nok en hjemmesommer for folk flest. En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB, viser at omtrent halvparten av oss planlegger å være hjemme i sommer.

Det ser ut til at det blir en travel tid på sjøen i år, som i fjor: 1 av 20 oppgir at de planlegger båtferie.

– Vi merker allerede nå at det er flere som er ute i båt, og vi ser en økning i båtskader. Så langt i år har vi 30 prosent flere skadesaker enn til samme tid i fjor, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

Til sammenligning økte skadesakene på båt med 25 prosent fra 2019 til 2020.

– Båtverkstedene melder at de har begrenset kapasitet i sommer. Dersom noe skjer med båten din, kan du altså risikere å måtte vente til høsten for å få den reparert. Det er jo en ekstra god grunn til å ta det rolig på sjøen i sommer, sier Nielsen.

Skadeforebyggeren forteller at det er en økning i antall båter som synker, og at det har vært en økning på om lag 40 prosent på sammenstøt fra 2019 til 2020.

Les også:  Fotball-EM: Nå tar gressklipperen måldans!

Ferske båteiere bør lære seg å kjenne skjær og holmer der de ferdes, og bli gode på navigering for å unngå grunnstøting. Alle bør kunne Sjøvettreglene, og vite når man har vikeplikt.

– Det er mange nye båtfolk, som ikke har så mye erfaring. Det kan være lurt å holde seg unna de mest populære stedene, hvor det er mange båter på liten plass, til du har fått mer erfaring med å kjøre båt. Ikke overvurder dine egne ferdigheter! Kos deg og nyt sommeren i rolig tempo, oppfordrer Nielsen.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Gode råd til ferske båtførere:

  • Hold deg unna de mest trafikkerte områdene
  • Vær varsom og ikke begi deg inn i trange områder
  • Lær deg Sjøveisreglene og husk når du har vikeplikt
  • Ikke overvurder båtferdighetene dine
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.