Tran kan forebygge korona

orkla

Denne høsten starter Oslo universitetssykehus et forskningsprosjekt som skal undersøke om tran virker forebyggende på koronavirus. Bakgrunnen er basert på funn gjort i den store Koronastudien som ble startet opp i vår.

– Vi ser tegn til at tranbrukere har redusert risiko for å bli smittet av koronavirus, og redusert risiko for et alvorlig sykdomsforløp dersom man skulle bli smittet. Dataene våre kan ikke si om dette skyldes noe med livsstilen til de som tar tran eller om det er tranen i seg selv. Dette ønsker vi nå å undersøke, sier Arne Søraas, lege og forsker ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Transtudien vil inkludere minst 70.000 deltakere – noe som vil gjøre den til en av de største kliniske studiene som noensinne er gjennomført i Norge. Studien vil være stor også i internasjonal sammenheng.

I studien vil deltakerne fordeles i to grupper ut ifra loddtrekning. Den ene halvparten av deltakerne vil daglig ta tran mens den andre halvparten får et placebo-produkt (maisolje). Deltakerne får ikke vite hvilken gruppe de tilhører. De vil få tran eller maisolje tilsendt i posten. Rekruttering av deltakere pågår nå.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

– Jeg håper mange vil se på dette som en mulighet til å være med på den store dugnaden for å bekjempe korona. Resultatene kan gi oss verdifull innsikt i hvordan vi kan forebygge å bli smittet av korona og andre virussykdommer som sesonginfluensa og forkjølelse, sier Søraas.

I forskningsprosjektet vil det bli brukt Möller’s Tran. Studien er delfinansiert av Orkla som eier Möller’s. Orkla har ingen annen rolle i gjennomføringen av studien.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Vi ble kontaktet av Oslo universitetssykehus, og så på dette om en mulighet til å bidra i kampen mot pandemien og samtidig få ny innsikt i de positive effektene ved å ta tran. Tran inneholder både vitamin D og omega-3 fettsyrer, sier Gunnhild Aarstad, som er leder for forskning, utvikling og innovasjon i Orkla Helse.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.