TINEs miljøvennlige kumøkk-biler skal rulle på Bodø-veiene

tine kukraft

Snar kan du se TINEs nye miljøvennlige kumøkk-biler på Bodø-veiene. TINE har nemlig signert en avtale med Air Liquide/Skagerak Energiom å få 50 tank- og distribusjonsbiler over på biogass fra kumøkk innen 2022.

Intensjonsavtalen er kommet på plass etter at TINE i november tanket de første to transportbilene (bildet over, Richardfoto) med biogass fra kumøkk og husholdningsavfall produsert hos Greve Biogass i Vestfold. Transportsatsingen til TINE har fått navnet #KUKRAFT og blir en viktig del av arbeidet med å få alle bilene over på fornybar energi innen 2025.

– Dette er en møkkanyhet å være stolt av, sier direktør for samfunnsansvar og kommunikasjon i TINE, Lars Galtung.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Produsent av kukraft?
Selv om dagens avtale med Air Liquide/Skagerak Energibare legger opp til 50 biler, er Galtung klar på at ambisjonsnivået er større enn dette. TINEs meierier vil også øke takten på innfasingen av biogass til industrien.

– Utviklingen på biogass og satsingen på sirkulærøkonomi går raskt, og det er rett og slett dritbra å kunne bruke verdens mest naturlige ressurs for å produsere drivstoff til våre egne biler. Om noen år tror vi på flere anlegg landet rundt som produserer drivstoff på denne måten. TINE utelukker heller ikke at vi alene – eller i partnerskap med andre, kan komme til å bli en energiprodusent. Vi jobber i øyeblikket med å se på markedsmulighetene, og her spiller forutsigbare rammebetingelser en viktig rolle. Det dreier seg om alt fra infrastruktur til avgiftspolitikk, forteller Galtung.

Les også:  Mer penger ga ny asfalt på E6 i Saltdal

Han legger til at TINE må jobbe med flere drivstoffalternativer, som hybridløsninger, el og hydrogen.

– Men det fine med biogassen, er at teknologien og ressursene allerede er her. Vi må agere nå. Vi har ikke tid til å vente på hydrogen og el, om vi skal nå Norges forpliktelser innen 2030. Allerede i dag kan vi høste av kuas frukter og eksisterende teknologi, sier Galtung.

Les også:  3 av 10 unge krasjer og stikker av!

Han understreker at når tilgangen til flytende biogass blir bedre, så blir kjørelengden også tilfredsstillende for langtransport.

– Derfor legger vi opp til en bedriten transportsatsing på kukraft, ler Galtung.

Ser fram til samarbeidet med TINE
– Air Liquide/Skagerak Energi er svært fornøyd med det tette samarbeidet med Tine, som nå er videre forankret i en intensjonsavtale mellom partene. Selskapet har klare ambisjoner om å videre utvikle biogass og hydrogen til transport sektoren gjennom strategisk plassert infrastruktur, hvor Tine er en viktig bidragsyter, sier direktør i Air Liquide/Skagerak Energi, Frode Halvorsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.