TINE sender tilbake 104 millioner kroner til melkebøndene i Nordland

tine kukraft

I Nordland deler 489 melkeprodusenter 103,8 millioner kroner tilbakebetalt fra TINEs overskudd for 2021. Nordlands-bøndene tar hver ut 212 000 kroner i snitt fra samvirkets overskudd.

Styret i TINE har valgt å ta kraftfulle grep for å avhjelpe melkebøndenes krevende økonomiske situasjon.

— Nødvendige kroner til rett tid som viser styrken i samvirket og samtidig er det mulig grunnet fornuftig og solid økonomisk styring over mange år, konstaterer melkebonde og styreleder i TINE Marit Haugen.

TINE eies i samvirke av nesten 9 000 melkebønder over hele landet. Til sammen får melkebønder som leverer melken sin til TINE utbetalt over 1,4 milliarder kroner av årets overskudd på 1,7 milliarder kroner.

Les også:  Hotelldirektør i Svolvær vil forby utleietjenesten Airbnb

Nordlands-bøndenes melkeproduksjon sysselsetter i tillegg 90 årsverk på to meierier og en terminal i regionen. TINEs to meierier i Nordland ligger på Sømna og i Sandessjøen. I tillegg til en terminal i Bodø.

TINE kjøper i tillegg tjenester hos lokale underleverandører i regionen som i sum skaper 340 årsverk i næringslivet i Nordland.

Samfunnsøkonomisk Analyse har beregnet den samlede sysselsettingseffekten av næringskjeden for TINE-melka i Nordland til 1 280 årsverk.

Nordlands-bøndene får 103,8 millioner kroner i etterbetaling fra TINEs overskudd. Det betyr i gjennomsnitt ca. 212 000 kroner til hver melkebonde i Nordland.

Med en etterbetaling på 98 øre per liter melk levert, eller i overkant av 200 000 kroner totalt i snitt per TINE-bonde, er dette den høyeste etterbetalingen i TINEs historie.

Les også:  Sjokktall: Halvparten av kontrollerte restauranter i Nordland fulgte ikke loven!

TINEs bønder velger selv sitt eget styre, gjennom demokratiske prosesser utgått fra produsentlag med melkebønder over hele landet. For å bidra til den pressede økonomiske situasjonen til mange av TINEs eiere har styret valgt å øke etterbetalingene fra 2021 med over 300 millioner kroner.

— Jeg vet jeg snakker på vegne av hele organisasjonen når jeg sier at det er dette som er motivasjonen vår. Når vi ser på hva dette resultatet betyr for bonde og lokalsamfunn og de enorme ringvirkningene eierne våre har på landet vårt, så er dette selve beviset på hva som skiller TINE fra konkurrentene og hva vi egentlig jobber for, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Les også:  Vil at Nordland fagskole skal kunne godkjenne egne studietilbud

Driftsresultatet for TINE Gruppa ble 1 725 millioner kroner, 50 millioner kroner svakere enn 2020. Salgsinntektene på 24,045 milliarder kroner var en reduksjon på 0,1 prosent sammenlignet med fjoråret.

—Det er et meget solid resultat for oss, tett på rekordåret i 2020, til tross for økte kostnader og en nedadgående kurve mot slutten av året. Nå må vi brette opp ermene og fortsette inn i mer krevende tider. Sammen skaper vi et levende Norge sier vi, det beskriver samfunnsoppdraget vårt, avslutter Hovland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.