Terra Seismic nominert til Nobels Fredspris: Eksklusivt intervju!

nikolai astrup Terra Seismic

Vår egen utviklingsminister Nikolai Astrup (H) skal ha sagt at han håper at bedriften Terra Seismic vinner den ærefulle Nobels Fredspris. Bedriften skal ha blitt nominert av over 130 universitetsprofessorer fra 58 ulike land.

Hva er det som er så spesielt med Terra Seismic? Jeg har foretatt et intervju av Nobels Fredspris-nominerte Oleg Elshin som er administrerende direktør av bedriften.

Kan du fortelle litt om bedriften?

– Jordskjelv og tsumanier er naturkatastrofer som har drept 680 000 mennesker de siste 14 årene, og hundre millioner har blitt berørt globalt sett. Terra Seismic ble etablert i august 2012 med formålet om å forutse jordskjelv for å beskytte menneskeheten fra jordskjelv og tsunamier.

Jeg har aldri hørt at det er mulig å forutse jordskjelv. Hvordan får dere det til nå?

– Det stemmer, jordskjelv har blitt ansett som umulig å forutse, men slik er det ikke lengre. Vårt unike forskningsteam bruker satellittsystemer for å oppdage ulike abnormiteter som opptrer før kraftige jordskjelv. Ved hjelp av denne teknologien kan vi finne ut når og hvor et større jordskjelv vil skje, cirka 2-5 måneder i forkant. For å si det slik, bedriften vår er i Bernard Mars bestselgende bok plassert sammen med Google og Apple. Men jeg kan nevne at det er blitt gjort i eldre tider, på litt andre måter – for eksempel kunne de gamle grekerne for 2500 år siden se på vannet at det var blitt mer skittent, eller at skyene hadde et spesielt utseende.

Les også:  Boliger til flytninger i Nordland: – Vil ha frivillighet framfor tvang

Hvorfor er arbeidet til Terra Seismic så viktig for folk?

– Det som har blitt vektlagt av de som har nominert oss til fredsprisen, er potensialet vi har til å redde millioner av liv, tilby trygghet og beskyttelse for billioner av mennesker, og forebygge mot enorm materiell ødeleggelse til gigantiske pengesummer. I tillegg vil vi kunne redde historiske bebyggelser. I arbeidet mitt besøker jeg ofte land som er ekstra utsatt for jordskjelv, og en oppfinnelse som dette kan bety alt for de som bor der.

Kan du si litt om prosessen med å bli nominert til en så ærefull pris som fredsprisen?

– Vi startet tidlig i 2017 med å holde presentasjoner om det vi gjør, og vi reiste rundt. Etter hvert strømmet det inn med nominasjoner, hovedsaklig fra universitetsprofessorer fra alle slags land, eksempelvis Italia, Tyrkia, Kina, Japan, Ungarn, New Zeland, Uzbekistan med flere. Per dags dato har over 130 stykker fra over 58 ulike land nominert oss. Dette er kjempestas. Jeg mener at vi fortjener prisen siden jordskjelv og tsunamier er et av de største humanitære problemene vi har globalt sett – og Nobels fredspris er en nettopp en humanitær pris som skal gå til de som gjør noe bra for menneskeheten og som redder liv.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Hvordan ser veien videre ut?

– Vi fortsetter å reise rundt og fortelle om vår visjon imens vi i spenning venter på avgjørelsen angående fredsprisen. I tillegg kan jeg avsløre at Terra Seismics historie og komiteens beslutningsprosess vil bli laget til en berømt film på strømmetjenesten Blockbuster.

Opplever dere stor støtte i Norge?

– Ja! Selv om det ikke er flust av jordskjelv i Norge, så opplever jeg at det norske folk bryr seg svært mye om at folk i andre land har det bra. Dessuten er det av stor betydning at Norge får mindre migrasjon fra jordskjelvutsatte områder med Terra Seismics arbeid, og at Norge slipper bruke så mye bistadspenger på jordskjelvkatastrofer. Det skal også nevnes at nordmenn reiser mye, og at de nå kan være trygge når de besøker land som kan stå i fare for å få jordskjelv.

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

Vi har hatt presentasjoner for mange betydningsfulle nordmenn. Jeg kan nevne noen av dem: utviklingsminister Nikolai Astrup, ordfører i Oslo Raymond Johansen, assisterende generalsekretær i Den norske Helsingforskomité Gunnar M. Ekeløve-Slydal, tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi, tidligere ambassadør for India og Japan Arne Roy Walther, toppolitikere i Fremskrittspartiet og vararepresentanter til Stortinget Kassandra Petsa og Allan Ellingsen, administrerende direktør for Telenor Sigve Brekke, tidligere direktør av Norsk Institutt for Kulturminneforskning Carsten Paludan-Müller, Professor ved Universitetet i Oslo Jukka Mähönen, journalist i Nationen Werner Dallawara, eier av Horgen Consulting Jan Erik Horgen, Owner at Horgen Consulting, samt ledere i Innovasjon Norge, CICERO, Røde kors, katastrofeberedskap, humanitære fagfolk og mange bedriftseiere og konsernsjefer.

Etter disse møtene har vi opplevd sterk støtte for vår nominasjon i Norge også.Vi har også helt nylig fått gode og positive tilbakemeldinger fra innflytelsesrike personer som stortingsrepresentantene Kari Henriksen, Ulf Leirstein, Terje Aasland, Tuva Moflag med flere.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Kassandra Petsas

Lektor. Organisatorisk nestleder i Nordland FrP.