Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna!

mastercard finans

Én av fem foreldre i Norge låner bort sitt eget bankkort til barna. Det kan gi økt risiko for kortsvindel og identitetstyveri.

Over 150.000 nordmenn har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene, de fleste ved at noen har kjøpt en vare eller tilsvarende i deres navn på internett (61 prosent). Ved å låne bort bankkortet til andre, utsetter du deg for unødvendig risiko for slik svindel.

– Bankkortet ditt er et ID-papir, og får uvedkommende tak i informasjonen som ligger der kan de handle, tømme kontoen, ta opp nye lån eller anskaffe et kredittkort i ditt navn. Selv om norske forbrukere i stor grad er beskyttet mot økonomisk tap i svindeltilfeller, er det svært ubehagelig å bli utsatt for identitetstyveri. Det kan også være krevende og ta mye tid og ressurser å få ryddet opp, sier Ole Jørgen Eiterå, sikkerhetssjef i SpareBank 1.

Les også:  Salget av lavprisprodukter øker kraftig

To av fem låner bort kortet til ungdomsskoleeleven
Et av de viktigste prinsippene for trygg kortbruk er å aldri låne kortet bort til andre. Likevel viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1, at flere enn én av fem foreldre i Norge låner ut sitt eget bankkort til barna. For de med barn i ungdomsskolealder er tallet nesten to av fem.

– Det virker kanskje lettvint å låne bort sitt eget bankkort til barna når de skal kjøpe seg noe eller være borte fra hjemmet, men dette er noe vi fraråder på det sterkeste. Ved å låne ut kortet gir du barnet tilgang til mer penger enn det som ofte er nødvendig, samtidig som du har lånt bort et ID-papir. Du skaper også et inntrykk av at det å låne bort kort og kode er ok. Det er det ikke, sier Eiterå.

Les også:  Nettsvindel øker under julehandelen

Ta forholdsregler
Med leirskoleturer, idrettsturneringer og andre arrangementer som barna er med på, melder behovet seg for å sende med dem penger på en trygg måte. Alternativene er å bruke kontanter eller et eget bankkort tilpasset barn.

– Fordelen med kort er at du får dekket tapet dersom barnet skulle miste det. Et bankkort for barn er heller ikke et gyldig ID-papir, ettersom det kun har kortholders navn og kontonummer på seg. Likevel anbefaler vi alle foreldre å snakke med barna sine om hva som er trygg kortbruk, og trene på dette sammen, sier Ole Jørgen Eiterå.

Les også:  Gir over 111 millioner til norsk frivillighet

Ta kortpraten med barnet ditt:

Hvordan betaler jeg med kortet i butikken?
Hvordan tar jeg ut penger i minibanken?
Er det greit å låne bort kortet til andre?
Kan jeg skrive ned PINkoden til kortet på en huskelapp?
Er det greit å dele PIN-koden med andre?
Hva gjør jeg dersom noen presser meg for å få koden?
Hva gjør jeg hvis jeg mister kortet?
Hvordan kan jeg finne ut hvor mye penger jeg har på kortet?
Skal jeg få lommepenger og hva kan jeg gjøre for å få lommepenger?
Hva kan jeg bruke pengene mine til?

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.