Telia og Ericsson feirer 1000 5G-basestasjoner i Norge

Telia og Ericsson fortsetter arbeidet med å bygge ut 5G nettet i Norge i raskt tempo. Per dags dato er 30 prosent av Norge dekket av 5G master fra den svenske telegiganten og er i rute for å nå målet om et landsdekkende 5G-tilbud innen 2023.

5G er en forkortelse for 5. generasjon mobilnettverk og er en helt ny infrastruktur som vil åpne for bedre brukeropplevelser med opptil 10 ganger raskere hastighet enn 4G.

5G viktig for Nord Norge

Norge er et langstrakt land og 5G vil gi enda flere husholdninger tilgang på trådløst bredbånd, som sikrer en stabil nettilgang i hjemmet. Dette er spesielt viktig for grisgrendte områder hvor kobbernettet er i ferd med å fases ut, og det ikke er mulighet for å bygge ut fiber.

Enten det gjelder effektivt hjemmekontor, lynraske spillhastigheter eller casino med rask utbetaling kan nordmenn dermed glede seg til seg en mye kjappere nettopplevelse når 5G er fullt på plass.

Både Telenor og Telia er i full gang med å rulle ut 5G i både Tromsø og Bodø, og andre byer i Nord-Norge står snart for tur. Dette er positive nyheter for Nord-Norge med mange lokalsamfunn som per i dag står uten høyhastighets-bredbånd.

Halve befolkningen med 5G innen utgangen av året

Norge er et av landene som har kommet lengst i utbygging av 5G, og med en dekning på 1.5 millioner mennesker er Telia Norge godt på vei til å kunne tilby halve den norske befolkningen 5G innen utgangen av året.

Administrerende direktør i Telia Norge, Stein-Erik Vellan kommenterte milepælen; «Med over 1 000 5G-basestasjoner i mobilnettet vårt har vi nå nådd en viktig milepæl i vår nasjonale 5G-utbygging og den videre digitaliseringen av Norge. Jeg er glad på vegne av våre kunder og stolt over våre dyktige medarbeidere som sammen med Ericsson fortsetter å levere på våre ambisiøse 5G-planer, og bidrar til at stadig flere nordmenn og bedrifter får tilgang til neste generasjons mobilteknologi.»

En ny markedsundersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Telia viser at nærmere 9 av 10 med tilgang til 5G i Norge i dag er enten fornøyd eller svært fornøyde med mobilnettet.

Hva kan 5G brukes til?

I tillegg til en drastisk økning i hastigheten på nettet for vanlige mobilbrukere, åpner 5G for nye teknologiske fremskritt på flere områder. Et eksempel på dette er selvkjørende biler som er avhengig av å ta veldig kjappe avgjørelser i forhold til å lese trafikkbildet og reagere på bevegelsene til andre biler. Med 5G kan derfor selvstyrende biler kunne kommunisere med andre biler via nettskyen, slik at nøyaktigheten og reaksjonsevnen til bilene øker og dermed gir en tryggere kjøring i forhold til dagens løsninger som fokuserer mer på visuell orientering via ulike typer sensorer.

5G har dessuten kapasitet til å håndtere mange flere enheter enn 4G, noe som er nødvendig ettersom vi går mot et samfunn hvor de fleste elektroniske enheter er påkoblet nettet enten det gjelder høyttaleren, støvsugerroboten eller kjøleskapet.

De som elsker å spille kan glede seg til mulighetene som kommer med 5G som gjør det mulig å strømme spill som kun var mulig å spille via spillkonsoller tidligere. Dette betyr at du vil kunne spille de samme spillene via smarttelefon eller smart-tv som du er avhengig av en spillkonsoll som Nintendo Switch og Playstation for å spille i dag. Den store økningen i hastigheten vil dessuten redusere forsinkelsen du opplever når du spiller mot andre spillere på nettet.

Sist, men ikke minst vil 5G teknologien kunne ha en stor innvirkning på helsesektoren. Den økte hastigheten vil kunne gjøre at man kan tilby langt flere eksterne operasjoner. En kirurg med spesialkompetanse sittende på et sykehus i Oslo vil dermed kunne operere via operasjonsrobot på et lokalsykehus i Nord Norge.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.