Telia inngår Norges største IoT-avtale

telia

13. september gikk startskuddet for kommersialiseringen av tingenes internett i Norge. Da åpnet Telia Norge sitt landsdekkende IoT-nett. Nå er den første store kommersielle avtalen på plass med trønderbedriften StalkIT.

Selskapet har kunder over hele landet, og med sin egenutviklede teknologi, som har vekket internasjonal interesse, skal de spore containere for renovasjonsbransjen. Avtalen har en ramme på inntil 100 000 oppkoblede enheter over tre år.

På Telia Norges IoT Symposium 13. september, med statsminister Erna Solberg til stede, erklærte selskapet sitt landsdekkende IoT-nett for åpnet og klart for kommersielle kunder. Nå er første avtale i boks:

– Vi er stolte av å ha på plass en vidtspennende avtale med en gründerbedrift med store ambisjoner. Det er veldig spennende at vår samarbeidspilot fra i vinter nå blir kommersiell med potensial til å gå utenfor landets grenser, sier Jon Christian Hillestad, direktør for Telia Bedrift.

StalkIT forbedrer hverdagen for sine kunder innen renovasjon ved å tilby sporing av containere ved hjelp av GPS og mobilnettet. De opplever internasjonal etterspørsel og skal ekspandere i Skandinavia og videre i Europa med Telias globale portal for styring av oppkoblede ting.

Les også:  Ny Galaxy Tab S10-serie lansert

Avtalen som nå er signert har en ramme på inntil 100 000 oppkoblede enheter over tre år.

Mobilteknologien Narrowband IoT (NB-IoT) er spesiallaget for tingenes internett, og kjennetegnes av bedre dekning, mulighet for mange års batterilevetid og lavere kostnad enn dagens 2G, 3G og 4G. Telia Norge var først i Norden med denne teknologien i desember 2016, da med en pilot for smart vanning i landbruket:

– Det samarbeidet åpnet for flere andre pilotprosjekter og partnerskap på tvers av sektorer og bransjer, som blant annet løsninger for ­smart parkering, smart gatebelysning og sporingssystem for sauer. Nå har vi oppgradert nettet med NB-IoT over hele landet, og sammen med all kunnskap og erfaring vi har høstet fra ulike samarbeid er vi svært godt rigget til å ta imot flere kunder og til å fylle rollen som digital tilrettelegger i samfunnet, sier Hillestad.

Tingenes internett i en ny fase
– Med teknologiske standarder som er blitt billige nok og en kvalitet og dekning som er blitt svært god går vi nå over i en ny fase hvor vi kan benytte IoT til å realisere, kommersialisere og automatisere helt nye tjenester og produkter, sier Einar Aaland, produktdirektør i StalkIT.

Les også:  LESERINNLEGG: Vi trenger en ny havbrukspolitikk

– Eksempelvis kan nå et stort antall stålcontainere håndteres automatisk i alle prosesser hos våre renovasjons- og avfallsselskap. Vi har jobbet med denne bransjen i femten år allerede og kjenner utfordringene til et kjørekontor som ikke vet hva som er tilgjengelig for utleie, eller for sjåfører som ikke finner frem til containere som skal hentes. Nå er prisen for produkter og tjeneste riktig, slik at det forsvarer at våre kunder investerer i sporing og får sine containere på IoT-nettet, sier sier Einar Aaland.

StalkIT er en del av Telias partnernettverk, og sammen med utvalgte pilotkunder har de fått tilgang til NB-IoT-nettet i en tidlig fase for å drive produktutvikling og optimalisere brukervennligheten i sporingsenheten og funksjonaliteten i tjenesteskyen.

– Det eneste våre kunder trenger å gjøre nå, er å montere sporingsenheten på containeren og aktivere den, forklarer Aaland. – StalkIT sin tjeneste vil gi full oversikt over hvor containerne er og hvilken status de har, og investeringen vil gi rask avkastning fordi prosesser kan automatiseres og redusere svinn. Det kommer til å endre mange prosesser og prosedyrer i tiden fremover, og jeg mener dette markedet er overmodent. IoT er ikke lenger en hype, og utfordringen nå er hvor raskt vi klarer å produsere og hvor raskt våre kunder klarer å montere.

Les også:  Ny Galaxy Tab S10-serie lansert

I gang for alvor
En av de store fordelene med NB-IoT er at teknologien er rimelig i bruk, og det gjør prisnivået for de som ønsker å benytte seg av teknologien fordelaktig.

– Vi forventer et stort antall enheter i nettet, og at vi kan spre teknologien i alle typer bransjer og sektorer, sier Frode Hegglund, salgssjef for IoT for Telia i Norge.

– Med høy befolkningsdekning på NB-IoT per i dag, og en oppgradering som bare fortsetter, er vi nå i gang for alvor med digitaliseringen av samfunnet, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.