Telenor åpner landsdekkende mobilnett for tingene dine

iphone

Nå har Telenor åpnet 4G-nettet for tingenes internett. IoT på 4G gjør det mulig for «ting» å kommunisere via Telenors eksisterende 4G-nett. Dette blir dermed den eneste teknologien som gir full nasjonal dekning for tingenes internett.

– Denne lanseringen er viktig for digitaliseringen av Norge, og vil gjøre IoT tilgjengelig for alle. Istedenfor å bygge og drifte egne nett for tingenes internett, kan bedrifter og kommuner nå bruke tiden på å utvikle bedre digitale tjenester. IoT over 4G har overlegent best dekning, er sikrere enn ulisensierte nett og er enkelt å ta i bruk, sier Ove Fredheim, leder av Telenor bedriftsdivisjon.

Dekning under bakken
NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) heter den nye teknologien som åpner muligheten for at millioner av hverdagslige ting som søppelkasser og strømmålere kan kobles til nett over hele landet. Den nye kommunikasjonsteknologien gjør 4G-nettet egnet for tingenes internett.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

– Utfordringen med dagens teknologi er at digitale målere ikke har god nok batterilevetid til å kontinuerlig sende informasjon i sanntid over lengre tid. Samtidig er ikke nettet målerne bruker for å sende informasjon godt nok til å nå frem der målerne er plassert. NB-IoT er langt mer strømeffektivt enn vanlig 4G og bruker lavere båndbredde, slik at sensorer og målerne vil ha dekning selv der det er vanskelig å ha en telefonsamtale. Nå kan vannmålere plassert i rør og kummer, eller parkeringssensorer i kjelleren på et parkeringshus, kobles til nett, sier Ove Fredheim.

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

Fra sporing av traller til smart jordbruk
Telenor samarbeider allerede tett med flere norske bedrifter som er klare til å ta i bruk det nye nettet. I forbindelsen med lanseringen av IoT på 4G på Smart-by messen Nordic Edge Expo i Stavanger, viste flere av dem frem produktene sine.

Alexander Haneng, direktør for digital innovasjon for Posten og Bring, forteller at de allerede ser stort potensiale i IoT på 4G. De har allerede gjennomført et pilotprosjekt med sporing av 100 pakkebur:

– Vi ser et utrolig potensiale i tingenes internett. Posten har i dag 22.000 spesialdesignede pakkebur som frakter pakker fra terminalene til post i butikk og postkontor. I dag har disse pakkeburene en tendens til å hope seg opp i feil terminal. Ved å ta i bruk IoT på 4G kan vi nå spore disse pakkeburene. Dette har ikke vært mulig før på grunn av at vi har manglet inntrengende dekning.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

På lanseringen av det nye nettet var også Agdir til stede. Ved hjelp av sensorteknikk ønsker de å bruke det nye nettet til å gjøre gårdsdriften til norske bønder mer effektiv.

– Ved å installere en sensor på jordet får bonden varsler om han trenger å vanne eller gjødsle rett inn på mobilen. Ved hjelp av IoT over 4G vil sensorene nå få lang batterilevetid og god dekning. Vi gleder oss til å nå kunne teste produktet vårt over hele landet, sier André Skoog Bondevik, daglig leder i Agdir.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.