lofoten reine

Skal forske på etisk fiske

Hvordan kan villfisk fanges mest mulig skånsomt for å sikre både fiskens velferd, god kvalitet og økonomisk gevinst? Dette skal forskere nå undersøke. – Selv om vi i Norge har drevet med... Les mer »
laks

Stadig dyrere å «lage» laks

Norske lakseprodusenter er blant de mest effektive i verden. Men selv om kostnadene for produksjon i Norge øker i mindre grad enn de siste årene, blir det stadig dyrere å oppdrette laks.... Les mer »
nofima

Mellomstore lakseoppdrettere «vant»

I 2017 ble det etablert ett nytt system for tildeling av produksjonskapasitet for oppdrettslaks. I 2018 ble det for første gang brukt. Flere hadde på forhånd fryktet at det skulle favorisere de... Les mer »
sau

Sauer er også ålreite på smak

De siste dagene har vi sett at det sauekjøttet ikke går til mat. Det er tragisk, og de fleste vil ikke kjenne forskjell i smaken mellom sau og lam. I et forskningsprosjekt... Les mer »
nofima

99 forskere samlet om forebyggende fiskehelse

Forrige uke møttes forskere og industri fra hele verden til symposium for å dykke ned i forskning på fiskens skinn, tarm og gjellevev i akvakultur. Med det retter de mer oppmerksomhet mot... Les mer »
nofima

Franske forbrukere vurderer laksekjøp med app

Franskmenn bruker stadig oftere mobilapper for å orientere seg om matprodukter de vurderer å kjøpe. Oppslagsverk som er såkalt nøytrale og hvor alle kan legge inn matvarer, kan skape nye og uvante... Les mer »
nofima

Kan østersbølle bli restaurantfavoritt?

Den robuste stillehavsøstersen som invaderer Skagerrakkysten skaper hodebry for så vel grunneiere som miljømyndigheter. Nå har forskere sjekket om det kan være mulig å spise opp problemet. Er du blant dem som... Les mer »
grønnsaker

Foretrakk norske tomater framfor importerte

Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat. I vinter gjennomførte forskere ved Nofima en... Les mer »
nofima

Er gammel tørrfisk den nye vinen?

Tørrfisk er holdbar i mer enn to år, viser ny Nofima-forskning. Nå ser tørrfiskprodusenter markedspotensial i «ekstra moden» tørrfisk. Tørrfisk er populært i flere land, og har vært en nordnorsk eksportvare i... Les mer »
nofima

Hvorfor smaker agurksalat så godt til laks?

17. mai-klassikeren «Laks med agurksalat» er å finne på mange norske festbord. Agurk har vært laksens trofaste følgesvenn i en årrekke, og det er ikke uten grunn. Laksen går nemlig gjennom prosesser... Les mer »