Ta taket før snøen gjør det

bolig bil

Mye snø kan utgjøre en betydelig trussel for hytter og bygninger hvis takene ikke blir måkt. Konsekvensene kan bli ødelagte tak og i verste fall bygninger som kollapser.

Store mengder snø betyr økt risiko for skade på bygninger ved at vekten av snømassene blir større enn det takkonstruksjonen tåler. Selv om mange hyttetak er bygget for stor snøtyngde, kan store mengder snø også skade takrenner, nedløp, terrasser og gjenstander på bakken.

– Dette gjelder særlig for hytter på fjellet hvor snømengdene er store og tilsynet ikke skjer daglig. Man må huske på at selv om det regner i lavlandet, kommer ofte nedbøren som snø oppe på fjellet, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

Årlig får forsikringsselskapene meldt inn flere hundre saker der snø har forårsaket skader på hytter og bygninger. Tak som får skade av snø dekkes vanligvis av forsikringen. Men i forsikringsavtalen er den som eier bygningen pålagt å fjerne snø jevnlig fra tak, vegger, verandaer og terrasser for å forebygge og begrense skader. 

– Dersom påbudet ikke overholdes kan dette medføre at erstatningen for skadene blir redusert, sier Voll. 

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

– Er du selv ikke i stand til å rydde unna snøen på grunn av helsen eller fordi bygningen ligger langt unna, må du få andre til gjøre jobben, sier Voll. Det er ditt ansvar som eier av bygningen å påse at det blir ryddet, advarer han. Skaff deg informasjon om snøforholdene på stedet via lokalkjente eller værvarslingen.

– I mange hytteområder er det folk som tar på seg oppdrag med tilsyn og snørydding, sier Voll.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

– Det er like viktig å måke snø av andre typer bygninger, sier Voll. Garasjer, driftsbygninger og andre overbygg har ofte en spinklere takkonstruksjon, og legger det seg mye snø på taket, er det ekstra viktig å følge litt med. 

– En liten egeninnsats kan spare mange for ubehagelige overraskelser, avslutter Voll.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.