Ta et brøddøgn i uka!

bakervarer

Mange er opptatt av å spise både sunt og bærekraftig, men vet du at den enkleste måten å få det til på er å spise mer grove brød og andre grove kornprodukter? Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som har potensial til å brødfø en voksende verdensbefolkning.

– Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø.

Redd verden bit for bit
Ikke spise kjøtt på mandager. Ikke spise sukker på torsdager. Ikke spise oppdrettslaks. De fleste kostholdsfilosofiene som hevder å bygge på bærekraft og helse har et element av pekefinger i seg med alt du ikke skal gjøre. I korn- og brødbransjen snur vi på flisa og anbefaler å velge en dag i uken der du spiser mer av noe: Nemlig brød!

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

Et klimatiltak som passer for både travle hverdager og slank lommebok: Gjør én dag i uka til et brøddøgn!

– Bruk grovt brød og spis for eksempel arme riddere til frokost, klimasmarte blingser til lunsj, bruschetta mellom slagene, grillet baconskive til middag og salat med brødkrutonger til kvelds, oppfordrer Nordbø.

Brøddøgnet tjener to formål: Det ene er å sørge for at det blir mindre matsvinn, ettersom du får spist opp alle brødrestene du sitter igjen med i løpet av en uke. Det andre er at når du spiser brød, spiser du mat som setter et lavere klimaavtrykk enn de fleste grønnsaker, kjøtt og fisk.

Redd brødet fra søplebøtta
350 000 tonn mat kastes hvert år i Norge, og brød har lenge vært en av matvarene som vi kaster mye av. Heldigvis har både forbrukere og bransjen tatt tak.

– Matsvinn er et unødvendig miljøproblem som har en enkel løsning; å spise opp maten. Brødrester kan bli til mettende middager eller fristende desserter passende til enhver anledning, mener Nordbø. Vi har samlet de beste oppskriftene for å gjenbruke brødet til både middag og dessert på brodogkorn.no.

Les også:  Refleks redder hundeliv

Essensielt i et plantebasert kosthold
Grovt brød og grove kornprodukter er næringsrike matvarer som gir god energi fra karbohydrater og proteiner uten å måtte spise store porsjoner. Samtidig tilfører korn kroppen nødvendige vitaminer og mineraler, og kostfiber metter godt.

Brød og kornprodukter er også matvarer de aller fleste liker, samt enkle og raske å tilberede og billige.

Korn er fremtidens mat
I et globalt perspektiv er et høyere inntak av korn å foretrekke. Ifølge FN må matproduksjonen økes med 70 % for å brødfø verden i 2050. Korn er den eneste matvaren med nok vekstpotensial til å brødfø fremtidens befolkning.

– Ved å dyrke og spise mer korn selv fremmer vi både vår egen og andres matsikkerhet. Vi bør ikke belage oss på å spise andres mat i en verden hvor det antas å bli knapphet på mat, avslutter Nordbø.

Les også:  – Planlegg høstferien nå

Korn er klimamat
1. Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. En enkel håndterlig måte å bidra til økt bærekraft er derfor nettopp å spise mer brød og kornvarer!

2. Kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden, et grovt brød tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,9 kg, hvilket er betydelig mindre enn de fleste andre matvarene vi spiser.

3. Korn står for rundt 50 % av folks energiinntak på verdensbasis. I Norge kommer ca. 30 % av kaloriene vi spiser fra brød og korn, mens de store proteinkildene som fisk og kjøtt ligger tilsvarende over verdensgjennomsnittet. Det er med andre ord potensiale for langt mer kornspising.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.