Sykle med hunden?

sykling hund

Sykler du med hunden din? Det kan være en utmerket måte å mosjonere på, men husk å ta noen forholdsregler med tanke på blant annet alder, tempo og varme!

Vi har tatt en prat med vår veterinær Marte Ottesen som gir noen gode råd til hva du bør tenke på før du legger ut på sykkel- eller sparkesykkeltur med hunden din.

Uansett hvor avslappet og rolig sykkelturen er, innebærer sykkeltrening at hunden må holde et visst tempo og selv ikke har mulighet til å regulere hastigheten. Før du legger ut på tur må hunden være utvokst.

– Ideelt sett bør du vente med å sykle til hunden har fylt 12-15 måneder. Det er naturligvis en individuell grense, men husk at tyngre hunder kan trenge mer tid før bein og ledd klarer større påkjenning, sier Marte. 

For hunderaser med skjelettlidelser som bruskløsning, HD eller AD er det viktig å vurdere hvorvidt du skal sykle i det hele tatt. Ta i så fall kontakt med din veterinær eller en autorisert rehabiliteringsterapeut slik at dere eventuelt får lagt opp et tilpasset treningsprogram.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Når du vet at hunden er fysisk moden til å klare sykkelturer er neste trinn å lære hunden å løpe ved siden av sykkelen. Når du sykler ved trafikkerte veier skal hunden løpe på høyre side. På den måten er du mellom trafikken og hunden. I begynnelsen er det viktig å ta rolige og kortere turer. Husk også å varme opp med et rolig tempo.

5 tips til sykkelturen:

  1. Underlaget er viktig! Hardt underlag som asfalt gir større slitasje på hundens ledd, skjelett og muskulatur, og bør unngås. Det kan også skade potene. Prøv å mosjonere hunden på så mykt underlag som mulig. Gress og grusveier er aller best, selv om det kan by på litt motstand for deg som sitter på sykkelen.
  2. Varier treningen og ikke sykle for fort! De fleste hunder synes nye miljøer er spennende og motiverende, og du kan med fordel teste ut nye ruter med ukjent terreng og varierende underlag. Varier også tempoet, slik at hunden både skritter og traver. Hvis hunden skal galloppere må det være for kortere perioder. Husk at sykkelen triller fort, spesielt i nedoverbakker. Brems ned hvis farten blir for høy.
  3. Husk pauser og vann! Det er viktig å ta pauser underveis og stoppe ved bekker, vann og innsjøer for å la hunden drikke. Ta eventuelt med vann hjemmefra hvis dere ikke passerer vannkilder på veien. – Hvis det er varmt ute er det ekstra viktig å ta hensyn og stoppe opp flere ganger. Vurder alltid temperaturen, og legg turen til tidlig om morgenen eller sent på kvelden hvis det er varmere enn 20 grader ute på dagtid, forklarer Marte.
  4. Bruk riktig utstyr! Å bruke vanlig bånd kan by på utfordringer. Bruk av springer er viktig ved sykling på trafikkerte veier når hunden skal være på høyre side. På den måten har du god kontroll på hunden og kan bruke hele tyngden til å holde igjen hvis det dukker opp en spennende lukt eller katt. Sett gjerne på et nytt tau da tauet som følger med springeren ofte kan ryke. Skal hunden være foran sykkelen festes den i styret. – Ulempen ved å ha hunden på siden av sykkelen er at den ofte trekker skjevt, noe som kan føre til feilbelastning. For at hunden skal trekke riktig bør den være foran sykkelen, men dette forutsetter at sykkelturene legges til sykkelveier uten biltrafikk, poengterer Marte. Bruk trekkbånd med strikk og husk å bruke en godt tilpasset sele som er ment for trekk.
  5. Husk refleks! Selv om kveldene er lysere på sommerhalvåret er det alltid viktig å huske refleks – både til deg og hunden! 
Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Lykke til og sykle forsiktig!

Kilde: Agria Dyreforsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.