Sykepleiermangel: FrP vil redde helsevesenet fra kollaps

helse

Fremskrittspartiet la onsdag frem et forslag til en tiltakspakke for hvordan man kan lette på presset i helsevesenet på kort og lang sikt. Blant tiltakene er å motivere de 700 intensivsykepleierne, som jobber i andre yrker, å bidra til intensivavdelingene under pandemien.

De siste ukene har antallet innlagte på norske sykehus skutt i været. Samtidig har man fått høre flere historier om sykepleiere som ikke lenger vil fortsette i jobben, på grunn av den enorme arbeidsmengden. Nå mener Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug og helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud det er på tide å legge inn kraftige tiltak i løpet av kort tid, før helsevesenet knekker sammen.

Blant tiltakene Fremskrittspartiet legger frem er en krisepakke til å øke bemanningen på intensivavdelingene ved å hente tilbake utdannede intensivsykepleiere som jobber i andre yrker, og ved å hente inn arbeidskraft og å benytte ledig kapasitet hos de private sykehusene. 

Les også:  – Helse Nord må endre kurs

– Det er blitt gjort altfor lite på å bygge opp intensivkapasiteten de siste årene, og nå ser man konsekvensene av det. Vi har ingen tid å miste, og jeg forventer at regjeringen kommer på banen og sørger for å styrke intensivkapasiteten. Blant annet hører man fra Norsk Sykepleierforbund at det er 700 intensivsykepleiere som jobber i andre yrker. Her må man komme med en bonusløsning for sørge for at de kan bistå i den akutte situasjonen vi står i, sier Sylvi Listhaug

– Mange private aktører har i dag ledig kapasitet. Derfor er det viktig at vi bruker de menneskene vi har til å hjelpe til med å avlaste helsevesenet. Situasjonen nå er kritisk. Konsekvensen nå er at helsekøene øker drastisk, og at mennesker som trenger operasjoner og behandlinger ikke får de tjenestene de trenger, fordi man må prioritere koronapasienter. Da må vi ha alle hoder og hender i arbeid, sier Bård Hoksrud.

Les også:  Boliger til flytninger i Nordland: – Vil ha frivillighet framfor tvang

Politikerne fra Fremskrittspartiet slår også alarm om sykepleiermangelen, og mener mangelen på ansatte i helsevesenet vil bli et problem også i fremtiden.

– Sykepleierne har vært tydelig på at de trenger mer enn bare ros og klapp på skulderen. Det viktigste er å sørge for at vi har nok ansatte i helsevesenet, og det er vi ikke i nærheten av å ha nå. Her må vi snu hver stein for å komme til løsninger. På lang sikt må vi sørge for flere studieplasser og bedre lønnsvilkår. Vi foreslår også at helsefagarbeidere og sykepleiere i det offentlige skal få et velfortjent lønnsløft på tre prosentpoeng utover ordinær lønnsvekst neste år, sier Listhaug.

Les også:  Ha det gøy på julebordet – Respekter andres grenser

– Det må løses både på kort og lang sikt. Vi foreslår å gi en bonusordning for de som har hatt en stor belastning på grunn av Covid-19, i tillegg til å finne en måte å hente tilbake mange sykepleiere som jobber med andre ting. På lang sikt må vi sørge for å etablere mange flere studieplasser, sier Hoksrud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.