Annenhver student mener at riktig musikk kan bidra til bedre karakterer, ifølge en fersk undersøkelse utført av YouGov for Sonos. I tillegg føler 9 av 10 studenter at musikk øker trivselen på studiet.
– Musikk er svært populært blant studenter. 6 av 10 studenter føler seg mer effektive eller fokuserte når de lytter til musikk, og 6 av 10 synes musikk er viktig i eksamenstiden, sier Ninni Lindertz, nordisk markedssjef for høyttalerselskapet Sonos.
Studenter er mye mer glad i musikk i hverdagen enn de som har entret arbeidslivet, men det gjelder ikke hvilken som helst type musikk.
– Pop, rock og hiphop er de mest populære sjangrene å lytte til mens man studerer, og Kygo og Alan Walker er blant de mest populære artistene. I tillegg oppgir 4 av 10 studenter at de foretrekker å studere til musikk uten vokal, forklarer Lindertz.
Bidrar til konsentrasjon over tid
Geir Olve Skeie er nevrolog og professor i musikk, og han mener funnene fra Sonos-undersøkelsen passer veldig bra med tidligere forskning.
– Musikk virker generelt stimulerende, aktiverer hjernen og setter den på en måte i stand til å yte sitt beste. Den hjelper deg med å holde konsentrasjonen oppe over tid. I perioder med mye lesing kan nok musikken gjøre det lettere å holde det gående lengre. Man blir ikke så fort sliten og føler seg mer vel med bakgrunnsmusikk, sier Skeie, som har skrevet boken «Musikk og hjernen» sammen med Are Brean.
Ifølge professoren er det mange som har sett god effekt av bakgrunnsmusikk når de skal lære inn ulike ferdigheter. Samtidig understreker han de individuelle forskjellene.
– Enkelte studier tyder på at mer introverte personligheter kan bli forstyrret av bakgrunnsmusikk, mens de som er mer utadvendte får en generelt stimulerende effekt og yter bedre med bakgrunnsmusikk, sier Skeie.
Viktigere enn kaffe
Det er ikke bare nordmenn som blir mer produktive av å lytte til musikk. En fersk Sonos-undersøkelse av tolv tusen mennesker i land som USA, Storbritannia, Danmark og Sverige viser lignende resultater.
I denne internasjonale undersøkelsen svarer 7 av 10 at musikk er enda viktigere for produktiviteten på jobb enn det kaffe er. Halvparten av respondentene sier at de ikke hadde vært like suksessrike uten musikk på jobb.
I tillegg viser undersøkelsen at det er vanlig å lytte til en spesifikk spilleliste når man har mye man skal ha gjort.
Velg velkjent musikk
Er du student og vil prøve deg fram med musikk mens du studerer, har professor Skeie flere tips.
– Hvis du føler at musikken gjør deg mer effektiv, så har du sikkert rett. Hvis du føler at den er forstyrrende, så har du vanligvis rett da også. Det avhenger blant annet av personlighet og hvilke oppgaver du skal løse. Men hvis du velger å ha på musikk, så bør det være noe velkjent og ikke for krevende å lytte til. På den måten tar det ikke for mye av oppmerksomheten. Det bør også være noe som får deg til å føle deg vel og som gir litt energi, avslutter Skeie.