Stresset før eksamen? Slik bør du forberede deg

skole

Eksamen trenger ikke å være skummel hvis du forbereder deg godt. Her er gode råd når du skal ha eksamen.

– Når vi spør studentene om hva de mener er det verste som kan skje dem, svarer de som regel «å stryke på eksamen». Da prøver vi å si at det ikke er verdens undergang. Hvis du er i begynnelsen av tjueårene, betyr ikke tre eller seks måneder ekstra studietid så mye i løpet av et langt arbeidsliv, sier Ingunn M. Nilsen. 

Hun jobber som koordinator på Studieverkstedet ved Universitetsbiblioteket på OsloMet. Dit kan studentene komme for å få råd om studieteknikk og oppgaveskriving. På denne tiden av året er flere av dem stresset. Det er nemlig tid for eksamen.

– Noen tenker at stress er farlig, men litt stress er bra, da yter du ditt beste. Blir det derimot for mye, så lammes du, sier Nilsen.

Les også:  1,8 millioner til Trainee Nordland

Hos flere av studentene som er innom Studieverkstedet, har det bygget seg opp en frykt. Noen av dem synes pensummengden er overveldende eller gruer seg til å skrive akademisk. Andre er redde for at de ikke skal forstå oppgaven på muntlig eksamen.

– Flere studenter tenker at sensor er den store stygge ulven som sitter der på muntlig eksamen. Da prøver vi å minne dem på at det er mennesker som vil dem det beste, sier Nilsen.

Her er Nilsens tips til deg som skal forberede deg til eksamen.

Skal du ha muntlig eksamen?

  1. Øv på mulige problemstillinger og spørsmål på forhånd. Se på tidligere oppgaver, og jobb gjerne sammen med andre studenter. Ha «prøvemuntlig».
  2. Noter stikkord hvis spørsmålene blir lange og kompliserte.
  3. Spør hvis du er usikker eller hvis du glemmer spørsmålet.
  4. Pauser er ikke farlige: Pust med magen, drikk vann, tenk deg om og fortsett.
  5. Husk: Sensor er vanligvis ute etter å få det beste ut av deg.
Les også:  Brems i arbeidsmarkedet: Bemanningsboosten er over

Tips for skoleeksamen

  1. Les oppgaven mange ganger. Se etter verbene. De sier hva du skal gjøre. Er det flere spørsmål? Skal du svare på alle oppgavene eller én? Se etter ordene «eller» og «og».
  2. Disponer tiden din. Bestem deg for oppgave(r). Hvor mye tid skal du bruke på hver del? Vær streng med deg selv, så du får tid til å svare på alt du har planlagt.
  3. Kom i gang. Begynn gjerne med «tenke-skriving» i fem minutter. Når du skriver, tenker du. Ideer kommer, og det blir klarere hva du faktisk kan skrive om.
  4. Disponer oppgaven. Hvor mange ord skal du skrive på hver del? Still hele tiden spørsmål til din egen tekst. Er dette relevant for besvarelsen? Er det dette du egentlig skal skrive om? Hvis ikke, kutt det ut. Fokuser, prioriter og begrens.
  5. Et akademisk språk har en oversiktlig struktur og en logisk sammenheng. Hvis du skriver om ulike tema i ett avsnitt, del det opp, ev. flytt deler til et annet sted i teksten hvor du skriver om det samme. Hvert avsnitt har sitt tema. Din jobb er å lede leseren gjennom teksten, så fortell leseren hva du gjør. Bruk bindeord og akademiske fraser. Se gjerne i Akademisk frasebank (sokogskriv.no) hvis du trenger påfyll.
  6. Les det du skriver for deg selv. Forstår du ikke hva du skriver? Da vil ikke andre gjøre det heller.
  7. Sett alltid av god tid til å gå gjennom teksten. Sjekk for slurvefeil, les korrektur. Det er ikke nødvendig å irritere leseren med ting du lett kan rette opp.
  8. Husk små pauser. Gå ut, og innimellom, ta en strekk i stolen.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.