Stortinget vil ha tre mobilnett

ice

Viktigheten av tre mobilnett for sunn konkurranse i det norske mobilmarkedet ble nok en gang understreket da Stortinget behandlet Forbrukermeldingen denne uken.

I den nye Forbrukermeldingen legger Regjeringen frem sine planer for å sikre norske forbrukeres interesser i en stadig mer digital hverdag.  

Ice er utfordreren i det norske mobilmarkedet som investerer milliardbeløp i det som blir Norges tredje landsdekkende mobilnett. Utbyggingen har lenge vært et vedtatt mål av både Regjeringen og et enstemmig Storting for å sikre økt konkurranse, lavere priser og økt tjenesteinnovasjon i mobilmarkedet, til det beste for norske forbrukere.  

Les også:  Vil gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak

I Stortingets merknad til Forbrukermeldingen, som ble behandlet tirsdag denne uken, heter det blant annet at «myndighetene bør gjennom reguleringen av mobilmarkedet redusere etableringshindre, sikre samlokalisering av utstyr i mobilmaster og åpne for prismodeller som gjør det mulig for en utbygger av et tredje mobilnett å delta effektivt i konkurransen i utbyggingsperioden». 

– Ice  har over flere år opplevd sterk støtte fra norske myndigheter, og har klart å finansiere en utbygging som per fjerde kvartal 2019 har gitt 90 prosent populasjonsdekning og 80 prosent egenproduksjon. Aldri før har Norge vært nærmere målet om etablering av bærekraftig konkurranse i mobilmarkedet. Det er derfor av avgjørende betydning at myndighetene står ved sine vedtak om å bruke de tilgjengelige regulatoriske virkemidlene for å støtte opp under etableringen av et tredje landsdekkende mobilnett i Norge, sier Eivind Helgaker, adm. direktør i Ice. 

Les også:  Ferske Telia-tall: mobildata-rekord i utlandet i sommer

Forbrukerrådet slo nylig fast at nordmenn i snitt betaler nesten 40 prosent mer for mobiltjenester enn sine skandinaviske naboer, til tross for lavere dataforbruk. Mangelen på konkurranse er en sentral årsak til at norske myndigheter har ønsket å legge til rette for byggingen av et tredje landsdekkende mobilnett, slik de fleste andre europeiske land har.  

– Aldri før har vi vært så avhengige av digitale tjenester, og da blir konkurranseaspektet enda viktigere både av hensyn til pris, kvalitet og sikkerhet. Stortinget og Regjeringen har de siste årene gått fra ord til handling og aktivt lagt til rette for etablering av konkurranse gjennom frekvensauksjoner og nå også ny regulering som for øyeblikket ligger til behandling hos ESA i Brussel, sier Helgaker.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.