Stortinget åpnet 103 år gammel avvist stemmeseddel

stortinget

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen åpnet onsdag en 103 år gammel stemmeseddel som tilhørte en kvinne som ble nektet å stemme fordi hun hadde mottatt fattighjelp ved sykdom. Åpningen av stemmeseddelen markerte avslutningen på 100-årsjubileet Stemmerett for alle.

Det er ikke mer enn hundre år siden Stortinget opphevet grunnlovsparagrafen som hindret folk som hadde mottatt fattigstøtte i å stemme.

– Dermed var det ikke lenger sosial eller økonomisk status som avgjorde om folk fikk rett til å stemme, og stemmerett ble en menneskerett for alle, sier Trøen.

Les også:  LESERINNLEGG: Kort vei fra dugnad til gule vester

Da konvolutten ble åpnet ble det klart at stemmeseddelen enken og seksbarnsmoren Karoline Emilie Larsen prøvde å levere på Kampen skole i Kristiania under kommunevalget i 1916 ville vært en stemme til Arbeiderpartiet.

– Da hun ikke fikk levere stemmeseddelen klagde Arbeiderpartiet på vegne av Larsen og fem andre kvinner, så vi hadde jo en rimelig stor mistanke om hvem hun ville stemt på. Til tross for at vi har prøvd å gjennomlyse stemmeseddelen, har vi ikke kunnet se hva hun faktisk har stemt før nå, forklarer Trøen.

Les også:  100 mennesker har mistet livet i trafikken så langt i år

Også for 103 år siden var valget hemmelig, og stortingspresidenten forteller at det har vært en diskusjon om stemmeseddelen skulle åpnes eller ikke.

– Vi åpnet stemmeseddelen i samråd med etterkommerne hennes. Hun var også klar på sine politiske meninger da hun levde. Det er noe symbolsk flott i at Karoline Emilie Larsen stemme blir hørt nå 103 år etter at hun ble nektet å stemme, sier stortingspresidenten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.