Stort oppmøte på uavhengighetssamling i Nord-Catalonia

Jordi Oriola Folch

Søndag 29. februar ble det holdt en stor samling i den katalanske byen Perpignan i Frankrike, der ca. 200 000 katalanere ble gjenforent med Puigdemont, Comín og Ponsatí, de katalanske medlemmene av Europaparlamentet som lever i eksil i Belgia og Storbritannia.

Samlingen måtte holdes på fransk jord fordi Spania – til tross for at EU garanterer parlamentsmedlemmenes immunitet – truer med å arrestere dem hvis de setter sin fot på spansk territorium.

De er anklaget for å ha organisert en folkeavstemning der mer enn to millioner katalanere stemte over opprettelsen av en katalansk republikk uavhengig av Spania. Dette skjedde etter mer enn ti år med massive demonstrasjoner, der Spania aldri viste vilje til å gå i samtaler om spørsmålet.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

I 2017 vedtok til slutt den katalanske regjeringen å organisere den nevnte folkeavstemningen for å legge press på Spania, men de sentrale myndighetene svarte med å sende 10 000 politifolk for å stoppe velgerne med vold. Siden da har tillitsforholdet mellom Catalonia og Spania brutt fullstendig sammen, spesielt ettersom undertrykkelsen fortsetter, gjennom rettsvesenet og politiet, for å få katalanerne til å gi opp.

Den nye spanske regjeringen (ledet av et parti som hittil har gitt full støtte til undertrykkelsen i Catalonia) trenger stemmene til de katalanske representantene i det spanske parlamentet, og har gått med på å starte forhandlinger. Men siden man fra katalansk side bare kan godta en folkeavstemning pluss amnesti for alle som sitter i fengsel eller er utsatt for represalier, og den spanske regjeringen på forhånd har uttalt at dette er uaktuelt, vil ikke forhandlingene føre til noe som helst.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Dermed er vi tilbake ved den samme problemstillingen: spansk undertrykkelse eller en demokratisk løsning med en folkeavstemning. Den store oppslutningen om samlingen i Perpignan viser tydelig at det katalanske sivilsamfunnet har bevart sin overbevisning og ikke har tenkt å gi seg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.