Størst forvirring om kostrådene for kjøtt i Nord-Norge

matprat

54 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler. – I snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene, sier ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By.

Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat. Her ser vi at hele 63 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. Landsgjennomsnittet er på 50 %.

Les også:  SV vil ha ny plan for Nord-Norge

52 % i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 11 % tror det er enda mindre.

– Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer 3 middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.

Så hvor mye kjøtt spiser vi?

Les også:  Gratis klima- og energirådgivning til innbyggere i Nordland

– De siste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2019 viser at vi spiser i gjennomsnitt rett under 1 kg hvitt og rødt kjøtt i uka. Dette er det laveste forbruket siden 2006. Ser vi bare på rødt kjøtt, er inntaket på sitt laveste på 20 år og vi spiser i snitt 750 gram rødt kjøtt i uka. Det betyr at som befolkning ligger vi akkurat på linje med kostrådene, forteller By. Tallene viser til gjennomsnittsforbruk, så noen spiser mer og noen spiser mindre enn dette.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.