
54 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror vi spiser mye mer kjøtt enn kostrådene anbefaler. – I snitt ligger inntaket akkurat på linje med kostrådene, sier ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By.
Resultatene er hentet fra en undersøkelse som YouGov har gjennomført for MatPrat. Her ser vi at hele 63 % av de som bor i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådenes anbefalinger for rødt kjøtt er mindre enn hva som faktisk er tilfelle. Landsgjennomsnittet er på 50 %.
52 % i Trøndelag og Nord-Norge tror at kostrådene anbefaler maksimalt én middag i uka med rødt kjøtt, mens 11 % tror det er enda mindre.
– Kostrådene gir rom for å spise inntil 700-750 gram rødt kjøtt (rå vare) i uka. Dette tilsvarer 3 middager med rødt kjøtt i uka og litt kjøttpålegg. For hvitt kjøtt er det ingen mengdeanbefaling, forklarer By.
Så hvor mye kjøtt spiser vi?
– De siste tallene for kjøttforbruk i Norge fra 2019 viser at vi spiser i gjennomsnitt rett under 1 kg hvitt og rødt kjøtt i uka. Dette er det laveste forbruket siden 2006. Ser vi bare på rødt kjøtt, er inntaket på sitt laveste på 20 år og vi spiser i snitt 750 gram rødt kjøtt i uka. Det betyr at som befolkning ligger vi akkurat på linje med kostrådene, forteller By. Tallene viser til gjennomsnittsforbruk, så noen spiser mer og noen spiser mindre enn dette.