Stor motstand mot bytte av inhalasjonsmedisin i apotek

gsk

Apotekforeningen har tidligere vist at 7 av 10 norske astma- og kolspasienter bruker inhalatoren feil. Når pasientene ikke tar medisinen på riktig måte, kan dette ha medisinske konsekvenser. Nå har Legemiddelverket foreslått automatisk bytte av enkelte inhalasjonsmedisiner på apoteket.

Det betyr at pasientene kan risikere å få forskjellige inhalatorer ved hver uthenting av lungemedisin på apoteket. Forslaget møter stor motstand blant pasientorganisasjonene og fagmiljøet. GlaxoSmithKline (GSK) har sendt inn høringsinnspill i saken.

Les også:  LESERINNLEGG: Nordland SV krever en ny Nord-Norgeplan

– De aktuelle inhalatorene til original- og kopimedisinene er ikke like, verken utseendemessig eller i praktisk bruk. Følgelig mener vi at de ikke kan anses som egnet for automatisk bytte på apoteket. I likhet med fagmiljøet innen lungemedisin, mener vi forslaget kan føre til økt risiko for feilbruk med påfølgende medisinske konsekvenser, skriver GSK i en pressemelding.

Et samlet pasient- og fagmiljø innen lungebehandling er tydelige motstandere av å innføre medisinbytte innen lungemedisin. De skriver i en kronikk i Dagens Medisin at det fremstår som uansvarlig å utsette lungepasientene for den risikoen som innføring av medisinbytte av lungemedisin vil medføre.

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

Siste rapport fra Apotekforeningen viser at over 90 000 astma- og kolspasienter har fått råd om og hjelp med inhalasjonsteknikken sin på apoteket siden mars 2016. Rapporten viser at kun én av tre har riktig teknikk.

Myndighetene anerkjenner utfordringene med inhalasjonsmedisin bl.a. gjennom innføringen av inhalasjonsveiledning i apotek. I dag bruker myndighetene mye ressurser på inhalasjonsmedisin som ikke gir den forventede helsegevinst grunnet feilbruk og dårlig etterlevelse.

Les også:  – Helse Nord må endre kurs

– I denne situasjonen mener vi derfor det er viktigere, både fra et pasient- og samfunnsperspektiv, å arbeide for at medisinene brukes riktig enn å innføre et tiltak som kan forverre en allerede krevende situasjon for pasientene, skriver GSK i pressemeldingen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.