Statskog: Stadig flere kvinner på jakt

Foto: Regine Emilie Mathisen

Tusenvis av jegere er i disse dager på tur ut på jakt i den norske fjellheimen. Stadig flere av dem er kvinner.

– Vi er heldigvis i verdenstoppen når det gjelder rekruttering av kvinner til jakt. Jakt har lange tradisjoner i Norge, og aksepten for jakt er avhengig av bred rekruttering fra ulike grupper i samfunnet, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

SSBs tall for antallet personer som løser jegeravgiftskort viser at antallet mannlige jegere er stabilt. Blant kvinner er imidlertid økningen de siste fem årene på hele 24 prosent. Tre av ti som tar jegerprøven er nå kvinner.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

– Dette er gledelig og viktig. Jeg tror noe av årsaken ligger i at vi har brukt både tid, krefter og penger på å rekruttere kvinner til jakt. Det har virket, sier informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad.

Statskogs jegere er i snitt 46 år og har svært lang fartstid i terrenget med et gjennomsnitt på hele 23 jaktår. Breisjøbergets doktoravhandling fra i fjor viser at jegerutbyttet kan være magert når det kommer til ryper. Sju av ti jegere skyter ikke ei eneste rype i løpet av en jaktdag. Halvparten av alle rypejegerne går faktisk tomhendt gjennom hele jaktsesongen.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– Likevel drar jegerne ut på jakt år etter år. Dette viser at norske jegere er ansvarsbevisste friluftsentusiaster som er opptatt av langt mer enn fangstutbytte. Det handler om flotte opplevelser i norsk natur. Det er mye folkehelse i høstjakta, sier Breisjøberget.

Statskog forvalter statens grunn på vegne av fellesskapet og er Norges største tilbyder av jaktopplevelser. Forventet utbytte der Statskog forvalter jakta er om lag 20 000 ryper i sesongen 2018-2019.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Foto: Regine Emilie Mathisen

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.