Nær annenhver nordmann er ikke forberedt på strømbrudd, og synes det er ukomfortabelt hvis strømmen blir borte mer enn et døgn. Det viser en ny undersøkelse fra Statnett.
Strømbrudd kan for mange oppleves ukomfortabelt. Hele 47 prosent av oss vil kjenne på den følelsen hvis strømmen blir borte mer enn 24 timer, ifølge en undersøkelse Norstat har utført for Statnett.
– Hver tredje nordmann svarer at de allerede etter 1 til 12 timer uten strøm vil oppleve det som ukomfortabelt. Tallene illustrerer hvor avhengig folk er av strøm i livene sine. Heldigvis skjer det sjelden strømbrudd i Norge, sier kommunikasjons- og samfunnspolitikksjef Nina Yong Kviberg i Statnett.
Hovedstrømnettet som Statnett drifter og eier er bygd slik at vi kan tåle utfall av en strømledning uten at husstander mister strømmen. De siste årene har Statnett fornyet og forsterket nettet mange steder i landet for å trygge strømforsyningen.
– Sentralnettet har en leveringspålitelighet på mer enn 99,99 prosent i et normalår. Det er den 0,04 promillen folk må være forberedt på, sier Kviberg.
Ikke godt forberedt
Et langvarig strømbrudd kan gi konsekvenser som mangel på vann, mat, oppvarming og viktig infrastruktur. Dette vil Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at vi skal være forberedt på, men mange av oss er ikke det, viser Statnetts undersøkelse.
Halvparten av befolkningen har ikke fyrstikker, stearinlys eller lommelykt tilgjengelig hvis strømmen skulle bli borte. Enda færre har sørget for å ha ullteppe, fyringsved og mat- og vannreserver innen rekkevidde. Og ytterst få har parafinlampe og nødaggregat i bakhånd.
– Dette synliggjør hvor sårbare vi er hvis strømmen skulle bli borte, og også at vi tar det som en selvfølge at strømmen er tilgjengelig til enhver tid. Heldigvis er risikoen for langvarige strømbrudd svært liten, men det er likevel klokt å være forberedt, slik myndighetene anbefaler, sier Kviberg.
Undersøkelsen viser at folk som bor i Oslo er dårligst forberedt på strømbrudd, mens de som bor i Nord-Norge er best forberedt. Tallene viser også at unge er dårligere forberedt enn eldre.
Egenberedskap
Funnene fra Statnetts undersøkelse stemmer med erfaringene til DSB.
– De fleste har tenkt for lite på dette, og er for dårlig forberedt på å klare seg selv i noen dager. Spesielt gjelder det unge mennesker i urbane strøk, som er vant til at vann- og strømforsyning fungerer, og at døgnåpne butikker har alt de trenger, sier direktør Cecilie Daae i DSB.
Alle norske husstander fikk i desember i fjor en beredskapsliste fra DSB med oversikt over hva du bør ha hjemme, slik at du kan klare deg i minst tre døgn hvis strømmen skulle bli borte, eller du blir isolert av været.
– Mye av det som står på listen har mange allerede i hjemmet og bruker i det daglige. Vi anbefaler at du har litt ekstra av dette, slik at du ikke går tom hvis forsyningene svikter, sier Daae.
I tillegg anbefaler DSB at man supplerer med ting som man ikke allerede bruker til vanlig. Verken Statnett eller DSB ønsker å spre unødig frykt eller engstelse, men mener det er viktig å ha tenkt gjennom hva som kan skje.
– Sannsynligheten for langvarige strømbrudd i Norge er svært liten, men konsekvensene kan bli store dersom det skulle skje. Strøm er vår kanskje viktigste infrastruktur. Uvær som vind, tordenvær, snø og is er viktige årsaker til at strømbrudd oppstår. Dårlig vær kan vi ikke garantere oss mot, sier Kviberg i Statnett.