Statnett river 100 km med ledning mellom Ofoten og Balsfjord

statnett ofoten

Den storstilte oppgraderingen av hovedstrømnettet i Norge innebærer ikke bare bygging av nye master og ledninger. Mange steder fjernes nå anlegg det ikke lenger er behov for.

– Vi river rundt fem kilometer strømledning for hver 10 km vi bygger nytt. Vi river altså halvparten så mye som vi bygger, sier Elisabeth Vike Vardheim, konserndirektør for bygg og anlegg i Statnett.

Årsaken til at Statnett kan rive så mye, er at nye ledninger og transformatorstasjoner gir en stor kapasitetsøkning i nettet. Riving av gammelt nett er en viktig del av Statnetts miljøstrategi.

Les også:  Episode nr. 100 for podcasten "Nordnorsk historie"

– Siden vi startet dette arbeidet for 17 år siden, har vi revet 611 km med kraftledninger. I samme periode har vi bygd 1173 km med nytt ledningsnett, sier Vardheim.

To av de største rivingsprosjektene er mellom Ørskog og Sogndal på Vestlandet, og Ofoten og Balsfjord i Nord-Norge. På prosjektet Ørskog-Sogndal skal det rives 170 km med gamle kraftledninger, etter at 297 km med nytt strømnett er bygd.

Les også:  Prioriterer Tosenveien mellom Brønnøysund og Grane

I Nord-Norge er rivingsarbeidet i full gang nå.

– Den nye kraftledningen på 150 kilometer mellom Ofoten og Balsfjord ble nettopp ferdigstilt, og her er vi godt i gang med å rive gammelt nett som nå blir overflødig. Til sammen skal vi rive 100 km med ledning, sier Vardheim.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.