Specsavers: Se godt i skisporet med fargede glass

hkstrategies

Vinterferien er i full gang for mange, og like rundt hjørnet for andre. Skitur i sola står for tur, og det er viktig å huske å beskytte øynene med riktige solbrilleglass. Visste du at fargen på solbrilleglassene har en funksjon? Finn ut hvilke farger som passer ditt bruk.  

Våren 2019 ble raske briller, altså solbriller med fargede glass, den store solbrilletrenden. Denne trenden har på ingen måte gått av moten. År etter år dukker solbriller med farget glass opp i trendbildet, men du bør tenke over når du skal bruke dem før du velger farge.  

Fargede solbrilleglass har nemlig forskjellige funksjoner, og kan forbedre synet ditt under ulike vinteraktiviteter og værforhold. I tillegg til å skreddersy sikten din med fargede solbrilleglass, skåner du også øynene mot sol og UV-stråler, samt unngår synsskader på sikt. Om du bruker linser eller briller til vanlig, kan du også få solbriller med styrke hos Specsavers.  

Det er foreløpig ikke meldt knallvær i vinterferien. Skal du på fjellet må du kanskje belage deg på snø, tåke og muligens litt regn. Da er brune glass et godt alternativ i skisporet. Brune glass gir deg nemlig god sikt når det er «flatt lys», fremhever kontraster samtidig som de virker avslappende for øynene. I tillegg til valg av farge på solbrilleglassene til vinterferieaktiviteten, er det viktig at solbrillen sitter godt og hindrer lys i å komme inn på sidene, sier optikerassistent og stilekspert i Specsavers Stine Westlund. 

Les også:  Skilegenden Anette Bøe kommer til Kobberløpet i Sulitjelma

Ettersom fargen på glasset avgjør hvilken del av lysspekteret som blir absorbert, kan du med god samvittighet gå til anskaffelse av både en og to solbriller til vinterferiens aktiviteter. Planlegger du å både stå på slalåm og langrenn, er det praktisk med solbriller med blått glass i bakken, og brunt glass i skisporet. Blått glass kan brukes under de fleste værforhold, og sørger for god sikt selv om det er mer tåke enn sol. Brunt glass gir god sikt når det er mye sol og lys, samt når solen reflekterer i snøen.

Les også:  Johannes Høsflot Klæbo tilbake på landslaget

Om du er i tvil om hvilke farge-glass du bør bruke i vinterferien, kan du lese mer her:  

Blå glass: Blå glass er gode å bruke når det er delvis sol, men kan brukes under de fleste værforhold. De gjør konturer skarpere og er dermed spesielt gode til snø- og tåkeforhold. Sikter du deg inn på overskyet, sort løype i slalåm bakken, er solbriller med blått glass ypperlig.  

Gule og oransje glass: Gule glass demper det blå lyset og er nyttige når det er «flatt lys» eller overskyet fordi de gir god kontrast, og gjør alt du ser på lyst og skarpt. Om vi stoler på værmeldingen for vinterferien er solbriller med gule eller oransje glass smarte å bruke.  

Brune glass: Brune glass er generelt gode solbrilleglass. I likhet med gule glass er brune glass nyttige når det er overskyet ettersom de gir god kontrast. Brune glass gir en lun og behagelig synsopplevelse. Enten om du planlegger å sitte i solveggen på skistuen eller er klar for bakken, er solbriller med brune glass gode å bruke.  

Les også:  Klæbo kommer til Kobberløpet i Sulitjelma

Graderte glass: Graderte glass er midt i blinken når du kjører frem og tilbake fra vinterferien. Lysreduksjonen blir nemlig gradvis sterkere fra bunn til topp på glasset, så når du er i bilen, blendes du ikke av lyset gjennom frontruten og du har likevel god sikt over dashbordet. Solbriller med gradert glass er også ypperlige når du har lyst til å lese avisen i solveggen.  

Polariserende glass: Polariserte glass fjerner reflekser fra snø, vann, våt asfalt og andre reflekterende overflater. Med polariserte glass får du god sikt og bedre dybdesikt. Med dempende reflekser ser du raskt de fremfor deg i skisporet. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.