Specsavers i Bodø ber folk rydde hjemme: Gamle briller kan lære andre lese

hkstrategies

Fire av ti nordmenn har briller og solbriller liggende hjemme som de ikke bruker, ifølge en ny undersøkelse. Nå kan du bidra ved å levere inn briller som får nytt liv i Tanzania. 

Nordmenn er brilleglade mennesker. Det kommer frem i en ny undersøkelse utført av YouGov. Nesten én av to nordmenn har mellom to og fem brillepar med styrke, og for solbriller er tallet enda høyere. Samtidig viser undersøkelsen at slett ikke alle par blir brukt. Hele fire av ti har både solbriller og briller liggende hjemme som ikke lenger passer til synet deres, som er ødelagt eller som de anser som utdaterte. Det utgjør minst fire millioner brillepar, ifølge undesøkelsen som er gjennomført på vegne av optikerkjeden Specsavers.

– Det er ikke overraskende tall,sier Lidvard J. Veland, optiker i Specsavers Bodø.

At bodøværinger har mange brillepar til overs, gjør imidlertid Veland håpefull. Helt siden 2015 har nemlig butikken i Bodø og alle andre Specsavers-butikker samlet inn brukte briller og solbriller til optikerkjedens humanitære prosjekt Gi syn til Tanzania. Prosjektet handler om å gi tilbake til samfunnet ved å gi visuelle hjelpemidler til befolkningen på Zanzibar.  Februar 2023 skal nok et Specsavers-team reise ned og gi synsundersøkelser til innbyggerne på Zanzibar, i tett samarbeid med de lokale helsemyndighetene.

Les også:  Veteran arrangerer kurs i styrearbeid i Bodø

– Over 50.000 brillepar har fått nytt liv siden prosjektet ble startet. At de gamle brillene til flere av våre kunder her i Bødø nå befinner seg i Tanzania, er fint å tenke på. Har du et par du ikke lenger liker eller som ikke passer styrken du trenger, håper vi du kommer innom butikken med dem. Du får ryddet i skuffer og skap og vi får hjulpet de som trenger det mest, sier Veland.

Tanzania står overfor utfordringer. En stor andel lever under fattigdomsgrensen, og tilgangen til optikere er ekstremt mangelfull. Zanzibar og Tanzania har en høy forekomst av grå stær, som er den vanligste årsaken til unødig blindhet i verden. Øyesykdommen står bak 50 prosent av blindhet i utviklingsland, sammenlignet med 5 prosent i utviklede land, der grå stær enkelt kan opereres.

Les også:  Kirkens bymisjon vant Bodø kommunes miljøpris 2023

– Solbriller er et enkelt, men svært viktig hjelpemiddel for mennesker med grå stær. I Tanzania har de fleste ikke tilgang til noe så enkelt som solbriller. Når vi nå vet at nordmenn har mange ekstra par liggende hjemme, som de i tillegg ikke ønsker å bruke, håper jeg folk tar seg tid til å komme innom butikken, sier informasjonsansvarlig i Specsavers, Philip Reiler.

Han understreker hvor viktig synshjelpemidler er i hverdagen for dem som trenger det, og hvordan alt fra lekselesing til matlaging og håndarbeid kan bli utfordrende uten synskorrigering.

– I fjor møtte teamet blant annet en ung jente med -12.50 i styrke, som aldri hadde hatt briller før. Hun gråt da hun fikk på sitt første par, forteller Reiler.

Les også:  Her er Harald Berg-statuen

Selv om optikerkjeden har samlet inn tusenvis av briller og solbriller de siste årene, er de stadig på jakt etter flere. Undersøkelsen fra YouGov beviser også at nordmenn har mange brukte briller igjen å gi.

– Vi ønsker oss absolutt alle briller og solbriller som ikke brukes. De brillene som ikke er av god nok kvalitet, vil bli sendt til vår samarbeidspartner Asker Produkt. Der vil medarbeiderne sortere materialene i metall, plast, glass og restavfall, før Norsk Gjenvinning overtar. Metall kan for eksempel bli til sykler, verktøy og hageredskap. Slik går ingen av materialene til spille, og hvert eneste innleverte brillepar får et nytt liv, enten her eller i Tanzania, sier Reiler.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.