Spansk margeritt – Sommerfavoritt i krukker og bed

margeritt

Spanske margeritter ser nesten kunstige ut, der de titter frem med kraftfulle blader og klare, sterke farger i blomstene. Dette er en av våre flotteste sommerblomster, og til og med en som den forhatte brunskogsneglen ikke liker.

Kjenner du din spanske margeritt? Med opprinnelse fra den sydlige delen av Afrika er dette en av sommerblomstene som mest elsker sol – faktisk spirer frøene eller åpner blomstene seg uten tilgang på mye lys. Nye, utviklede sorter varierer, men fremdeles kan vi for en del se tendenser til at blomsten lukker seg i grått vær.

Det botaniske navnet på spansk margeritt er Osteospermum, som kommer fra det greske osteon, som betyr bein, og det latinske spermum, som betyr frø. På engelsk blir den ofte kalt African daisy, på grunn av sin herkomst. Spansk margeritt brukes i Norge som sommerblomst, men mange varianter av Osteospermum kan også brukes som staude.

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Dessverre tåler de i liten grad vår vinter, og må i så tilfelle overvintre innendørs. Sortene vi bruker i Norge er nøye utvalgte tøffe sorter, og mange av dem overlever selv de første frostnettene på høsten.

Har du problemer med brunskogsneglen? Da bør spansk margeritt bli en av dine trofaste sommervalg. Det er rapportert fra mange at dette er en av plantene som står nederst på den forhatte sneglens favorittmeny. Kanskje er dette på grunn av den eteriske duften; spansk margeritt har en helt spesiell, svakt eterisk duft.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Da de spanske margerittene ble lansert på markedet var det i hovedsak lille sorter vi fikk se, men gjennom årene har det blitt utviklet stadig nye og mer holdbare sorter. Fra de lilla fikk vi rosa og klart hvite, med vakre mørke tegninger nær øyet. Etterhvert har også de gule fargene kommet, fra klare, knall solgule til lys gul og fersken. Veksten er relativt kompakt, og lar planten holde fokus på det vi ønsker mest fra den: Intens blomstring hele sommeren.

Les også:  Test: Disse kjøleboksene er best til bilferien

Slik steller du din spanske margeritt:
Mye sol er viktig for best utvikling, selv om dette er en plante som også kan bli relativt fin på mer skyggefulle plasseringer.

Jevn vanning og næringstilgang er viktig, plant gjerne i krukker og bed med en matpakke av langtidsvirkende gjødsel, eller tilfør svake doser jevnlig ved vanning. Spansk margeritt vil ikke trives i jevnt våt jord, så sørg for god drenering fra krukke, spesielt hvis planten kan utsettes for mye regn, om sommerværet ikke blir optimalt.

Knip gjerne av visne blomster, det fremmer ny blomstring og ser penere ut.

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.