Space Norway etablerer satellittbasert bredbånd i Arktis

space norway

Space Norway har inngått avtaler med satellittoperatøren Inmarsat og med Forsvarsdepartementet for å tilby bredbånd for både sivile og militære brukere i Arktis.

To satellitter vil bli bygget av det amerikanske selskapet Orbital Sciences Corporation, og selskapet SpaceX vil stå for oppskyting av begge satellittene i 2022. Bakkestasjonen vil bli etablert i Nord-Norge sammen med Kongsberg Satellite Services og derved sikre full nasjonal kontroll med denne kritisk viktige kapasiteten.

– Dette er en milepæl for alle som oppholder seg i Arktis og har liten eller ingen tilgang på bredbånd i dag, sier Jostein Rønneberg som er adm. dir. i Space Norway.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

– Sammen med våre partnere vil vi levere en stabil og sikker kommunikasjonskapasitet i Norges viktigste strategiske ansvarsområde. Dette er helt vesentlig for å ivareta oppgaver som suverenitetshevdelse, fiskerioppsyn og redningstjeneste i våre enorme havområder, og en slik kapasitet vil bidra til en betydelig styrking av vår nasjonale og allierte evne til å operere i Nordområdene.

Space Norway, som eies av Nærings og fiskeridepartementet, har nylig etablert datterselskapet, Space Norway HEOSAT AS, som vil stå for programgjennomføringen og senere operere de to satellittene i samarbeid med Kongsberg Satellite Services i Tromsø. Satellittene er fullfinansiert gjennom kundeavtaler for satellittenes levetid.

– Etter mange års planlegging er vi både stolte og glade for å ha inngått avtaler med Inmarsat, en verdensledende satellittoperatør og bredbåndsleverandør, og med det norske og amerikanske forsvaret, sier programleder Kjell-Ove Skare.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

– Dette er et spennende samarbeid som gir en kosteffektiv løsning for alle parter. Nå ser vi frem til å starte byggingen av satellittene og bakkestasjonen, og fra 2023 skal vi ha på plass bredbånd i et Arktis der det i dag ikke finnes slikt tilbud. Her vil vi virkelig bidra til å profilere Norge som en ledende Arktisk nasjon.

Begge satellittene vil sent i 2022 bli skutt opp på en SpaceX Falcon 9 rakett til en høyelliptisk bane (HEO) som vil gi kontinuerlig dekning nord for 65 grader – som tilsvarer hele området nord for Polarsirkelen.

Les også:  Nesten 150 nordlandsbedrifter stiftet i ekspressfart – Kan vinne pris

Hver av satellittene har flere nyttelaster og systemet vil være operativt i minst 15 år hvor intensjonen er at brukerne skal kunne bytte mellom eksisterende GEO-stasjonære satellitter og HEO-satellittene etter behov. Hver satellitt veier ca 2000 kg og produserer ca 6 kW effekt med solcellepanelene sine.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.