Søppel og brusbokser tar livet av husdyr

aluminiumsboks

Det er ikke bare plast i havet som utgjør en søppeltrussel for dyrene. Hvert år dør mange kyr etter å ha fått i seg skarpe metallbiter gjennom fôret.

I 2018 ble det rapportert 60 tilfeller av «kvast» hos ammekyr i Storfekjøttkontrollen, og 1181 kyr, okser og kalver i Kukontrollen. «Kvast» er betegnelsen på selve fordøyelsesforstyrrelsen hos storfe. De klarer ikke å sortere ut fremmedlegemer i fôret, og metallbitene blir med ned i magen på dyret.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Ofte dreier det seg om biter fra metallbokser eller glassflasker som forbipasserende slenger fra seg langs veien. I slåttonna kan disse bli med i fôrhøsteren og malt til små biter. Det er svært vanskelig å oppdage disse glass- og metallbitene.

– Dette er enda en veldig god grunn til å ikke kaste søppel i naturen. Kvernes metallbitene opp i fôret, er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelse og i verste fall en svært smertefull død, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Husdyrforsikringen vår gir erstatning, både hvis dyret dør og driftstapet som oppstår i etterkant, men det er en mager trøst sammenlignet med de lidelsene dyret blir utsatt for. Vi tror det kan være store mørketall i tillegg til det som blir rapportert inn av veterinærer og bønder, sier Eklo.

– Bøndene er veldig klar over faren og flinke til å plukke søppel langs jordene sine, men mange forbipasserende tenker nok ikke over denne konsekvensen av å kaste søppel i naturen, sier Eklo.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.